Devet najboljih namirnica za zdrave oči

Radiosarajevo.ba
Devet najboljih namirnica za zdrave oči

Milioni ljudi širom svijeta pate od različitih očnih oboljenja pa je itekako bitno znati da neke namirnice mogu pomoći da sačuvamo vid i zdrave oči.

U nastavku pročitajte koje su to namirnice koje već danas trebamo uvrstiti u svakodnevni meni.

Mrkva

Očekivano, mrkva je u vrhu liste namirnica korisnih za zdravlje očiju. Beta karoten iz mrkve pomaže u očuvanju zdravih očiju i smanjuje rizik oboljenja kakva su mrena i makularna degeneracija, odnosno bolest središnjeg dijela mrežnice, takozvane makule.

Losos

Kao i druge masne ribe poput sardina, losos je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina. Sastojci iz lososa umanjuju mogućnost oboljenja od makularne degeneracije čak za 38% i pomažu kod pojave tzv. suhih očiju.

Lisnato povrće

Kelj, kupus, špinat i drugo lisnato povrće je puno antioksidanata i luteina. Lisnato povrće apsorbira „plavo svjetlo“, koje je posebno štetno za mrežnicu. Ono također pomaže očima u otkrivanju boljeg kontrasta i generalno u očuvanju vida.

Kukuruz

Kukuruz je bogat zeaksantinom i luteinom koji se često nazivaju „vitaminima za oči“. Samo pola šoljice kuhanog kukuruza pružit će mnogo različitih hranjivih tvari koje će održati oči zdravima. Konzumiranje kukuruza redovito smanjuje rizike od mrene te pomaže u prevenciji gubitka žutih pigmenata u očima.

Nojevo meso

Možda malo čudno zvuči jer kod nas nije uobičajeno, ali mnogi stručnjaci savjetuju jedenje ovoga mesa jer je ono bogato cinkom koji pomaže pri održavanju zdravlja očiju i smanjuje rizik od makularne degeneracije oka. Ovo je meso bogat izvor proteina čak više od uobičajenih vrsta mesa poput, govedine, piletine ili janjetine. Često najbolji izvori proteina sadrže i veće količine masti, ali meso noja sadrži vrlo malo masti. Karakteristična crvena boja dolazi od sadržaja bogatog željezom.

Maslinovo ulje

Glavni razlog zašto je maslinovo ulje tako korisno za vaše oči jeste to što pomaže tijelu u apsorpciji hranjivih tvari iz drugih namirnica koje mogu  pomoći zadržati oči zdravima. Dakle, u vašu salatu obavezno dodajte maslinovo ulje kako bi se sve hranjive i korisne stvari iz povrća u salati apsorbirale u organizmu.

Puretina

Jedna od najukusnijih namirnica za zdrave oči jeste upravno puretina. Bogata je B3 vitaminom, niacinom i cinkom. Niacin je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Važan je za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomaže i nervnom sistemu. Puretina nema visoku kalorijsku vrijednost, niti mnogo masnoće, pa uživanje u njenom mesu neće utjecati na liniju.

Paradajz

Paradajz je pun karotenoida, uključujući likopen. Likopen pomaže u prevenciji oboljenja koja su povezana s pretjeranom izloženošću svjetlosti, a vitamin C iz paradajza pomaže u očuvanju dobrog vida. Paradajz je također bogat vlaknima, mineralima i drugim vitaminima.

Slatki krompir

Na kraju, još jedna odlična namirnica za zdrave oči. Najbolji za oči jeste beta karoten iz slatkog krompira. Može se pripremiti na različite načine i veoma je ukusan, piše Amerikanki.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije