Deset trikova za rashlađivanje u vrelim danima (bez klime)

Radiosarajevo.ba
Deset trikova za rashlađivanje u vrelim danima (bez klime)

Za vrijeme ljetnih vrućina moguće je rashladiti se i održati životni prostor hladnim i bez skupe klime, uz pomoć samo nekoliko pametnih trikova.

Vjetrenje ostavite za noć. Tokom noći, kad je zrak svježiji, otvorite prozore i izvjetrite cijeli stan, a u doba dana kad je vrućina najveća držite ih zatvorenim. Roletne će vam pomoći da spriječite zagrijavanje ohlađenog stana tokom dana.

Ugasite svjetla u stanu. Samo pet do 10 posto električne energije u sijalici bude iskorišteno za stvaranje svjetlosti, a sve ostalo odlazi na nepotrebno zagrijavanje prostora. Da biste izbjegli dodatno zagrijavanje tokom vrelih dana, gasite svjetlo u sobama dok ne boravite u njima.

Birajte štedne sijalice. Štedne sijalice su svakako bolje rješenje jer veći dio energije pretvaraju u svjetlo i manje doprinose zagrijavanju prostorija od klasičnih sijalica.

Isključite aparate. Dom dodatno zagrijavaju i kućanski aparati, pa pranje veša, suđa i kuhanje treba ostaviti za hladnije doba dana. Isto vrijedi i za računare, monitore, televizore koji doprinose ukupnoj toploti u stanu i zato trebaju biti ugašeni dok ako ih ne koristite. Ne ostavljajte ih na standbyu, iznenadili biste se koliko toplote prave aparati koji nisu sasvim isključeni.

Rublje sušite vani. Sušenje veša u stanu povećat će vlažnost u stanu, što će otežati podnošenje visokih temperatura, pa veš radije okačite da se suši na balkonu.

Klima iz "kućne radinosti". Klimu donekle može zamijeniti i obični ventilator ispred kojeg ćete postaviti posudu punu leda, što će ohladiti prostoriju u kojoj boravite.

Stavite led u krevet. Ljeti većina ljudi slabije spava: vruće im je, ne mogu zaspati, često se bude. Plastične kesice s ledom ili obloge s gelom stavljene u krevet sat vremena prije spavanja možda neće osigurati dugotrajnu hladnoću postelje, ali će vam pomoći da zaspite.

Voda, voda i voda. Izbjegavajte prejedanje i više pažnje posvetite dovoljnom unosu obične, svježe vode. Lagana hrana prvo je pravilo ljetne ishrane, a idealan izbor su salate i voće jer imaju veliki udio vode, a dobra hidriranost također pomaže u podnošenju vrućina.

Jedite ljuto. Ljuta papričica dodata u jelo će potaknuti znojenje, a time i hlađenje organizma. Ovaj trik davno su provjerili i nastavili koristiti narodi iz najtoplijih krajeva svijeta: Indije, Jugoistočne Azije, Meksika.

Hladan tuš. Tuširanje hladnom vodom ohladit će tijelo, a naročito će se korisnim pokazati pred spavanje. Osim što će vas ohladiti, hladan tuš je višestruko koristan za zdravlje: poboljšava cirkulaciju, produbljuje disanje, njeguje kožu i jača imunitet, piše Wikihow.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije