Dermatolozi otkrivaju: Zašto je važno nanositi kremu za sunčanje na usne

1
Radiosarajevo.ba
Dermatolozi otkrivaju: Zašto je važno nanositi kremu za sunčanje na usne
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Zaštita od sunca ključna je ne samo za kožu već i za naše usne. Mnogi ljudi zanemaruju važnost nanošenja kreme za sunčanje na usne, ali ovo područje također zahtijeva zaštitu od štetnih UV zraka. Bez adekvatne zaštite, izlaganje suncu može dovesti do oštećenja kože na usnama, uključujući opekline, suhoću, pa čak i rak kože.

Usne su posebno osjetljive na oštećenja od sunca jer nemaju prirodni zaštitni sloj melanina kao naša koža. Nedostatak zaštite može dovesti do preranog starenja kože i povećanog rizika od raka kože. Zbog toga je važno koristiti balzam ili ruž za usne koji sadrži zaštitni faktor (SPF).

Kada birate proizvod za usne sa zaštitnim faktorom, važno je odabrati onaj sa zaštitom širokog spektra, koji štiti od UVA i UVB zraka. Preporučuje se korištenje proizvoda sa SPF 15 ili više, te ponovo nanošenje svaka dva sata ili nakon jela i pića.

Ovo je 10 najvećih bh. dužnika za poreze: Zajedno nisu platili 115 miliona maraka

Ovo je 10 najvećih bh. dužnika za poreze: Zajedno nisu platili 115 miliona maraka

Nemojte zaboraviti zaštititi i ostale dijelove lica i tijela od sunca. Korištenje vodootporne kreme za sunčanje sa SPF 30 ili više, te redovito ponovno nanošenje, ključni su za očuvanje zdravlja kože.

Osim zaštite od sunca, većina SPF proizvoda za usne sadrži sastojke koji hidratiziraju usne, poput hijaluronske kiseline, ceramida i omekšivača poput kokosovog ulja i shea maslaca. Pazite na svoje usne i osigurajte im adekvatnu zaštitu od sunčevih zraka kako biste sačuvali njihovu ljepotu i zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije