Debljina i službeno proglašena bolešću

Radiosarajevo.ba
Debljina i službeno proglašena bolešću

U sklopu borbe protiv onoga što smatra 'epidemijom pretilosti', Američka medicinska udruga (AMA) u utorak je na svojoj godišnjoj konferenciji u Chicagu debljinu proglasila bolešću i predložila niz mjera kako bi se s njome nosilo, javlja Rtl.hr.

AMA je upozorila da su se stope pretilosti u Sjedinjenim Državama "udvostručile u posljednjih dvadeset godina i utrostručile među djecom u samo jednoj generaciji".

Prema studiji Fondacije Robert Wood Johnson objavljenoj u septembru prošle godine, stope pretilosti odraslih osoba premašile su 30 posto u 12 američkih saveznih država. U studiji se navodi da bi, ako se "ritam debljanja" nastavi sadašnjim tempom, do 2030. godine u svim američkim saveznim državama stope pretilosti mogle premašiti 44 posto.

Preporuke AMA-e za borbu protiv pretilosti uključuju poziv doktorima i osiguravateljima da priznaju pretilost kao kompleksan poremećaj, te jačanje napora na provođenju nacionalne kampanje o zdravstvenim rizicima prekomjerne težine i pretilosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije