David Cameron odbio spustiti dobnu granicu za seksualne odnose

Radiosarajevo.ba
David Cameron odbio spustiti dobnu granicu za seksualne odnose

Britanski premijer David Cameron odbio je pozive vodećeg stručnjaka za javno zdravstvo da smanji dobnu granicu za stupanje u seksualne odnose na 15 godina, javlja Fena.

Dekan Fakulteta za javno zdravstvo, profesor John Ashton, rekao je da društvo mora prihvatiti činjenicu da trećina dječaka i djevojčica ima seksualne odnose sa 14 ili 15 godina.

On je rekao da bi ovaj potez mogao olakšati 15-godišnjacima da dobiju savjet o seksulanom zdravlju od Nacionalne zdravstvene službe, prenio je BBC.

Vlada je saopćila da je trenutna dobna granica od 16 godina na snazi kako bi se zaštitila djeca i da ne namjerava to mijenjati. Zvanične brojke pokazuju da trećina tinejdžera ima seksualne odnose prije nego što zakonski to smiju.

Ashton je rekao da bi smanjenje granice za jednu godinu "povuklo crtu u pijesku" protiv stupanja u seksualne odnose u dobi od 14 godina i manje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije