Danas za ručak: Zapečeni karfiol sa bechamel sosom
Zapečeni karfiol je brzo, jednostavno i lagano jelo, idealno za sve one koji vole ovo povrće! Kombinacija karfiola i sira idealna je i kao glavno jelo, ali i predjelo, te se može jesti, kako toplo, tako i hladno.
Sastojci
600 g karfiola
200 g sira za rendanje (npr. trapist)
0,5 l mlijeka
2 kašike margarina
2 kašike brašna
1/2 kašike mješavine začina (vegeta)
Priprema
Očistiti karfiol, podijeliti ga na manje komade, te ga skuhati u slanoj vodi. Nakon kuhanja ocijediti. Spremiti bechamel sos na sljedeći način: uzeti manju šerpu, otopiti dvije kašike margarina, dodati dvije kašike brašna, promiješati, dodati hladno mlijeko. Konstantno miješati na srednjoj temperaturi, kako se brašno ne bi zgrudvalo. Dodati vegetu i začine.
Tepsiju nauljiti. Dodati karfiol, preliti ga bechamel sosom, te narendati sir preko svega. Peći u zagrijanoj rerni, na 200 stepeni oko 20 minuta. Kad sir porumeni, izvaditi i servirati kao prilog uz neko jelo ili kao glavno jelo.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.