Danas za ručak: Zapečeni karfiol sa bechamel sosom

Radiosarajevo.ba
Danas za ručak: Zapečeni karfiol sa bechamel sosom


Zapečeni karfiol je brzo, jednostavno i lagano jelo, idealno za sve one koji vole ovo povrće! Kombinacija karfiola i sira idealna je i kao glavno jelo, ali i predjelo, te se može jesti, kako toplo, tako i hladno.

Sastojci

600 g karfiola
200 g sira za rendanje (npr. trapist)
0,5 l mlijeka
2 kašike margarina
2 kašike brašna
1/2 kašike mješavine začina (vegeta)

Priprema

Očistiti karfiol, podijeliti ga na manje komade, te ga skuhati u slanoj vodi. Nakon kuhanja ocijediti. Spremiti bechamel sos na sljedeći način: uzeti manju šerpu, otopiti dvije kašike margarina, dodati dvije kašike brašna, promiješati, dodati hladno mlijeko. Konstantno miješati na srednjoj temperaturi, kako se brašno ne bi zgrudvalo. Dodati vegetu i začine.

Tepsiju nauljiti. Dodati karfiol, preliti ga bechamel sosom, te narendati sir preko svega. Peći u zagrijanoj rerni, na 200 stepeni oko 20 minuta. Kad sir porumeni, izvaditi i servirati kao prilog uz neko jelo ili kao glavno jelo.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije