Danas za ručak: Šta kažete na krokete sa susamom?
Kroketi, valjušci od krompira (i brašna), koji mogu biti različitih oblika i veličina, idealan su prilog različitim mesnim jelima. Danas vam donosimo recept za krokete sa susamom.
Krenimo redom:
Sastojci
500 g krompira
200 g brašna
40 g margarina
50 ml vode
so
biljni suhi začin
150 g biljnog sira
200 g susama
ulje za prženje
Priprema
Oljušten krompir isjecite na kocke i skuhajte u posoljenoj vodi, a, kada je kuhan, ocijedite ga i izgnječite u pire. Još toplom krompiru dodajte začin i margarin. Kad se masa malo ohladi, umiješajte brašno razmućeno u malo vode u kojoj se kuhao krompir i umjesite tijesto.
Gotovo tijesto podijelite na veće komade i na brašnom posutoj dasci oblikujte valjuške, pa ih sijecite ih na komade željene veličine. Na svaki komad stavite kockicu biljnog sira i oblikujte kuglicu, pazeći da tjesto sasvim obavije sir.
Krokete uvaljajte u susam i pržite ih u dubokom ulju. Pržene krokete vadite na papirnu salvetu da upije višak masnoće i poslužite, savjetuju Domaci-recepti.blogspot.com.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.