Danas za ručak: Punjeni plavi patlidžan
Nekada davno, patlidžani su se uzgajali kao ukrasne biljke, zbog iznimne ljepote cvijeta, a tek kasnije su se počeli koristiti i u pripremi jela. Ranije sorte imale su bijele ili žute plodove veličine kokošijeg jajeta. Danas imamo sorte s plodovima različitih boja, veličina i oblika, a najpoznatiji je kuglasti ljubičasti patlidžan tj. black beauty, piše Coolinarika.com.
Danas vam donosimo recept sa punjenim patlidžanima.
Sastojci (za dvije osobe)
1 veći patlidžan (oko 600g)
1 režanj bijelog luka
2 mlada luka ili manji poriluk
4 kašike maslinovog ulja
250 g mljevenog mesa (po vlastitom izboru)
1/2 žlice mljevenog kumina
100 g kuhane riže
1 paprika
1 paradajz
2 kašike nasjeckanog peršuna
2 kašike soka od limuna
so, biber
125 ml temeljca
sir (po izboru)
Priprema
Patlidžan operite, prepolovite po dužini i izdubite mu meso. Bijeli luk oljuštite i sitno nasjeckajte. Mladi luk ili poriluk očistite, operite i narežite na tanke kolutiće. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni. U dubljoj tavi zagrijte 2 kašike ulja. Na ulju propržite meso patlidžana, luk i bijeli luk. Kad malo omekša, izvadite iz tave.
Dodajte ostatak ulja i pržite meso dok se ne počne odvajati tj. pretvarati u grudvice. Začinite kimom i biberom.
U meso umiješajte rižu, papriku, mješavinu s patlidžanom, pa sve pirjajte oko 3 minute. Kada je gotovo, dodajte paradajz izrezan na kockice, peršun i sok od limuna. Sve promiješajte, te posolite i pobiberite.
Pripremljenom smjesom punite patlidžane, položite ih na lim za pečenje i zalijte sa temeljcem. Stavite na vrh sir i pecite oko 35 minuta.
Ukoliko želite vegetarijansku varijantu ovog jela, možete iskoristiti šampinjone umjesto mesa.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.