Danas za ručak: Punjeni krompir u paradajz sosu

Radiosarajevo.ba
Danas za ručak: Punjeni krompir u paradajz sosu


Idealni nedjeljni ručak: Punjeni krompir u sosu od paradajza. Krompir kako god pripremite, brzo će nestati iz tanjira, a danas poslužite ovaj u sosu od paradajza.

Sastojci:

6 do 8 većih, brašnjavih krompira sličnih veličina
10 čehna bijelog luka
500 gr šampinjona
3 - 4 kašike ulja
po ukusu biber,so, vegeta
2 kašike sjeckanog peršuna + nekoliko grančica za dekoraciju
4 male ljutike / aljme
2 kašike paradajz pirea
800 gr sjeckanog paradajza ili kuhanog iz flaše
1 velika mrkva

Priprema:

U dublju i širu šerpu staviti nekoliko kašika ulja, dodati jednu, sitno isjeckanu, glavicu ljutike / aljme i propržiti dok luk ne postane staklast, dodati,oprane,očišćene i sitnije isjeckane šampinjone i sitno isječen bijeli luk.Pržiti dok voda iz pečuraka ne uvri, povremeno promiješati. Na kraju dodati pola kašike sjeckanog peršuna i sve sjediniti.

Izvaditi iz šerpe i ostaviti na stranu.

Izabrati krupnije krompire oprati ih i izribati sa četkicom za krompir.

Preseći ih na pola i sa kašikom za vađenje loptica iz voća ( dinja,lubenica ) izdubiti sredinu, ali ostaviti i po malo sa strane i po dnu.

Krompire držati u hladnoj vodi, a sredinu možete sačuvati u vodi za sljedeći dan i ispeći u rerni za ručak.

U šerpu, u kojoj ste ispržili pečurke staviti 2  kašike ulja, dodati sitno sjeckane tri ljutike / aljme i sitno sjeckani bijeli luk i pržiti dok luk ne postane staklast,povremeno promešajte da vam luk ne izgori. Dodajte izrendanu mrkvu i pržite još nekoliko minuta, miješajući i dodati dvije kašike paradajz pirea i pržiti sve zajedno oko pet minuta.Na kraju dodati seckani paradajz,kome ste oljuštili kožicu ili paradajz iz flaše i kuhati sve zajedno još pet minuta.

Začiniti po želji.

Krompir napuniti sa isprženim šampinjonima i staviti ih u sos od paradajza. Tako uraditi sa svim krompirima. Vratiti šerpu na ringlu, neka sos provri na osrednjoj temperaturi, smanjiti na najnižu temperatutru,poklopiti i pustiti da se polako krčka. Povremeno pogledajte i sa kašikom pažljivo promiješati, da vam sos ne zagori. Po želji ovo možete da stavite i u rernu da se peče, ali mora biti poklopljeno.Krčkati oko sat vremena ili dok vam krompir ne omekša, ali da se ne prekuha, savjetuje Coolinarika.com.

Poslužiti toplo sa grančicama peršuna i čašom vina.

Prijatno!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije