Danas za ručak: Popečci sa tunjevinom

Radiosarajevo.ba
Danas za ručak: Popečci sa tunjevinom

Pretvoriti ostatke od ručka u finu večeru pravi je izazov. Želite li proći na ispitu, sjetite se popečaka. Gotovo da nema namirnice od koje se ne bi mogli oblikovati, a posebno je pogodna tunjevina.

Sastojci:

400 g tunjevine iz konzerve,
2 krompira, poriluk,
2 češnja bijelog luka,
vezica peršuna,
2 jaja,
limun,
3-4 kašike brašna,
2 kašike mlijeka,
krušne mrvice,
sol, biber, ulje

Priprema:
Skuhajte krompir u ljusci, a kad se ohladi, ogulite ga i naribajte. Na malo maslinova ulja popržite bijeli luk i nasjeckani poriluk dok se zažute i omekšaju. Tunjevinu dobro ocijedite i stavite u zdjelu. Dodajte joj brašno, naribani krompir, pirjani bijeli luk s porilukom, jedno jaje, nasjeckani peršun i sok četvrtine limuna.
Sve dobro usitnite štapnim mikserom ili gnječeći vilicom, promiješajte i dlanovima oblikujte popečke.
U plitak tanjir stavite brašno, a u dublji jedno umućeno jaje kojemu ste dodali dvije kašike mlijeka, savjetuje Meggle kuharica.
Popečke najprije uvaljajte u brašno, pa u jaje s mlijekom, a na kraju u krušne mrvice. Ispecite dobro s obje strane u dubokom vrelom ulju.
Ocijedite na kuhinjskom papiru i poslužite sa sezonskom salatom ili uz kuhano povrće.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije