Danas svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Radiosarajevo.ba
Danas svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

U svijetu se danas obilježava Dan borbe protiv tuberkuloze, u čast epohalnog otkrića uzročnika ove zarazne bolesti kojeg je 24. marta 1882. godine objavio njemački naučnik Robert Koh. Otkriće bacila tuberkuloze označio je prvi korak u pravcu dijagnostikovanja i  liječenja ove bolesti od koje je u to vrijeme umirao svaki sedmi stanovnik planete, poziva se na Srnu 24sata.info

Ova zarazna bolest ni do danas nije u potpunosti iskorijenjena, a 1991. godine proglašena je za globalni zdravstveni problem. 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, Razvojni program UN /UNDP/ saopćio je da je Evropa posljednjih decenija suočena savisokom incidencom ove bolesti, čemu su doprinijeli limitiranost kapaciteta zdravstvenog sistema, loša socijalna i ekonomska situacija, migracije i drugi faktori. 

UNDP BiH od 2007. godine provodi projekat "Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u BiH". 

Provođenje projekta podržava Ministarstvo civilnih poslova BiH, ministarstva zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH i Odjeljenje za zdravstvo Brčko distrikta. Projekat je finansiran sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv SIDE, tuberkuloze i malarije. 

Projektom su obezbijeđeni besplatni antituberkulotici za sve pacijente koji su u BiH oboljeli od tuberkuloze, edukacija zdravstvenih radnika, rekonstrukcija i opremanje laboratorija za efikasniju dijagnostiku, kao i rad jedinica za kontrolu tuberkuloze pri zavodima za javno zdravstvo. 

UNDP putem grant sredstava podržava rad nevladinih organizacija koje su prethodnih godina bile aktivno angažovane u oblasti edukacije stanovništva o tuberkulozi, kao i obavljanju preventivnih pregleda na tuberkulozu. 

U narednom periodu UNDP će nastaviti sa provođenjem projekta i podrškom vladinim institucijama i nevladinim organizacijama pri sprovođenju DOTS strategije. 

Iz UNDP-a navode da će biti rekonstruisana odjeljenja za tretman oboljelih od tuberkuloze, te uspostavljena odjeljenja za tretman oboljelih od multirezistentne tuberkuloze u skladu sa europskim standardima.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije