Danas napravite baklavu (RECEPT)

Radiosarajevo.ba
Danas napravite baklavu (RECEPT)
Ovaj se recept odnosi na male baklave koje se mogu jesti i rukom

Bajram ne može bez baklave, isto kao što Božić ne može bez tradicionalnih sitnih kolačića. Čak i ako ste na dijeti, za Bajram sebi možete priuštiti jednu minijaturnu baklavicu - da zadovoljite apetit i bosansku tradiciju.

Ako se do sada niste upuštali u pravljenje ovog tradicionalnog kolača, donosimo vam provjeren recept koji se jednostavno spravlja.

Potrebno vam je:
1/2 kg tankih kupovnih jufki za baklavu
250 gr putera
400 gr. mljevenih oraha
600 gr. šećera
sok od pola limuna i
1/2 litre vode

Operite ruke! Puter stavite u tavicu i na veoma laganoj vatri istopite. Provjerite da li se jufke veličinom uklapaju u pleh, a ako su prevelike, oblikujte ih.

Dno tepsije namažite istopljenim puterom (najbolje se to radi rukom, pa je zato hrabro umočite u istopljeni puter i njome namažite pleh od ruba do ruba. Pri ruci imajte salvetu kojom ćete moći obrisati ruku nakon slaganja baklave). Svaki list jufke, nakon što ga položite u tepsiju, tanko namažite istopljenim puterom. Najprije položite tri namašćena lista, a na treći istresite šaku mljevenih oraha i rasporedite je po cijeloj površini. Poklopite četvrtim listom koji ćete pomastiti i posuti orasima, pa zatim poklopite sljedećim koji opet mastite i postipate orasima... i tako redom dok vam ne ostanu tri ili četiri lista jufke. Njima ćete završiti slaganje baklave tako što ćete ih staviti samo namašćene - bez oraha.

Sljedeći korak je rezanje. Radite to pažljivo, najoštrijim nožićem koji imate. Baklava se obično reže na rombove, no niko ne kaže da ne smijete koristiti maštu i izmišljati neke druge oblike. S obzirom da se ovaj recept odnosi na "nisku" baklavu (bez tirita) dobro je da je režete na manje komadiće. Istopljeni puter koji vam je preostao izlijte na rezove.

Složenu i izrezanu baklavu stavljamo u zagrijanu pećnicu. Temperatura ne smije biti previsoka, najbolje 180 C, a ako imate pećnicu sa ventilatorom koji ravnomjerno raspoređuje vrući zrak, koristite ga. Peće će se dok ne dobije zlatno-smeđu boju, 30 - 45 minuta.

U međuvremenu pripremamo agdu: pola kilograma šećera zalit ćemo sa pola litra vode i staviti na laganu vatru. Kada agda provri, neka na laganoj vatri kuha 5 minuta dok ne dobijete sirup.

Kada je baklava dobro osušena i dobila je lijepu smeđu boju, vadimo je iz pećnice i vruću polijevamo vrućom agdom. Sada je sklonite na hladno mjesto i ostavite da prenoći do sljedećeg dana.

Ako ste baklavu rezali na manje rombove, možete ih servirati u papirnim dozama, kao na slici. U tom slučaju, ova baklava se može jesti i rukom.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije