Danas je Svjetski dan zdravlja

Radiosarajevo.ba
Danas je Svjetski dan zdravlja

Povodom osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije 7. aprila 1948. godine posebna pažnja se svake godine posvećuje obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, čime se želi na globalnoj razini obavijestiti širu društvenu zajednicu i naglasiti važnost određenog zdravstvenog problema.

Svjetski dan zdravlja - 7. april ujedno je i prilika za dodatnu promociju zdravlja i prevencije organiziranjem raznih događaja i javno-zdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom ("Otpornost na lijekove" u 2011. godini, "Starenje i zdravlje" u 2012. godini) i usredotočen na podizanje razine svijesti svih građana o tome što svaki pojedinac i društvo u cjelini mogu učiniti za svoje zdravlje tokom cijele godine.

Ove godine Svjetski dan zdravlja ima za temu transmisivne i parazitarne bolesti, koje prenose vektori, a održava se pod sloganom "Mala bića, velika prijetnja".

Vektori su jedna skupina zaraznih bolesti čiji su uzročnici, kako virusi, tako i bakterije, koji se na čovjeka prenose putem vektora kao što su na primjer komarci, muhe, krpelji, buhe, itd.

Svake godine u Europi od ovih transmisivnih bolesti oboli oko 77 hiljada ljudi, a u razdoblju od 1990. do 2010. godine u Europi je oboljelo oko 1,5 miliona ljudi.

Glavni cilj ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je povećanje svijesti građana o mogućnostima i prijetnjama vektora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije