Danas je svjetski dan biciklista!

Radiosarajevo.ba
Danas je svjetski dan biciklista!

Pristupačno, ekološko prevozno sredstvo koje troši samo kalorije, omiljeno je širom svijeta, a s rastom cijena nafte njegova popularnost je i sve veća.

Svakog 16. jula obilježava se Svjetski dan biciklista, a tim povodom Dnevnik.hr donosi nekoliko zanimljivosti o biciklu.

Procjenjuje se da danas ima preko 1.000.000.000 bicikala na svijetu.

U mnogim knjigama se može pronaći podatak kako su Francuzi Pierre Lallemente i Ernest Michaux izumili prvo bicikl još 1860-ih godina. Ipak, mnogi se istoričari ne slažu s tim, nego tvrde da uz bicikl ne vežemo niti jedno konkretno ime, a osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je njemački baron Karl von Drais koji je 1817. godine konstruirao 'draisine'- bicikl na guranje kojem je postigao brzinu od 15 km/h. Taj bicikl se još uvijek čuva u Holandiji u muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu.

Bicikl kao sredstvo emancipacije žena

Pierre Lallemente i Ernest Michaux su imena koja se doista vežu uz bicikl i to onaj s velikim prednjim točkom. Takvim se biciklima jako teško upravljalo te su se smatrali dosta opasnima.

1876. godine se pojavio prvi tricikl. Prvi proizvođač bio je Coventry Lever, a bio je izuzetno popularan zbog toga što ga je bilo lako naučiti voziti.

Nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, kompanija Tsu Factory je predstavila bicikl od tvrdog aluminija koji je bio utemeljen na modelu koji se već koristio u Evropi. Već se nakon druge serije krenulo u proizvodnju sportskih bicikla 'specijalke'. Tih se godina bicikl smatrao luksuzom koji je bio dostupan samo manjini s dobrim plaćama.

Smart Lady je prvi bicikl posebno dizajniran za žene. Njegova je proizvodnja započela 1956. godine te je postigao veliki uspjeh, dok je 1965. godinu obilježila je proizvodnja dječjeg bicikla. Ubrzo je proizvodnja bicikla znatno pojeftinila te se započelo s masovnom proizvodnjom namijenjenoj široj populaciji.

Žena koja je obišla svijet na biciklu

Prvi je biciklistički savez osnovan 1878. u Engleskoj.

Međunarodni savez ICA (International Cycling Association) je formiran u Londonu 1892. godine, a 1900. godine ga nasljeđuje današnji UCI (Union Cycliste Internationale), Međunarodna biciklistička unija.

Glumice, pisci, muzičari i njihovi bicikli

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije