Dan šutnje - solidarnost sa LGBT populacijom

Radiosarajevo.ba
Dan šutnje - solidarnost sa LGBT populacijom

Dan šutnje je nešto što je u Bosni i Hercegovini vjerovatno potpuna nepoznanica, a predstavlja solidarnost hiljada srednjoškolaca i studenata sa njihovim prijateljima i kolegama koji pripadaju LGBT populaciji. To je dan kad se šutnjom protestuje protiv verbalnog i fizičkog zlostavljanja homoseksualnih i biseksualnih učenika i studenata, kako bi se na simboličan način predstavila šutnja u kojoj ovi ljudi moraju živjeti da ne bi bili zlostavljani.

Dan šutnje su prvi put organizovali studenti na Univerzitetu u Virginiji, u aprilu 1996., a smatra se projektom koji je pokrenula i sponzorisala Gay, Lesbian and Straight Education Network. Otad je obilježavanje Dana šutnje postalo tradicionalno za hiljade škola i fakulteta širom svijeta, najviše njih na tlu Sjedinjenih Država, a ove godine pada danas, 15. aprila. Obilježavanje se zasniva na kolektivnom suzdržavanju učenika i studenata od razgovora tokom cijelog dana ili dijela dana, a u akciju su obično uključeni i transparenti ili druga vizuelna objašnjenja prirode protesta. Učenici i studenti obično traže potporu svojih profesora u ovome, kako akcija ne bi imala karakter bunta protiv obrazovne institucije, nego zajedničke akcije za borbu protiv mržnje i diskriminacije.

Poenta ovakve solidarnosti sa LGBT populacijom je učiniti je vidljivom široj zajednici, za razliku od cilja koji postižu različita predavanja i publikacije na koje se odazovu samo oni koje taj problem već zanima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije