Daily Mail: Fudbalski uspjeh povećava natalitet nacije

Radiosarajevo.ba
Daily Mail: Fudbalski uspjeh povećava natalitet nacije

Britanski list 'Daily Mail' piše kako svaki fudbalski uspjeh uzrokuje porast nataliteta, javlja Anadolu Agency (AA).

U tekstu se navodi da je u maju 2009. godine fudbalska euforija zahvatila cijelu Španiju, jer je Barcelona osvojila titulu Lige pravaka nakon čega je u toj zemlji zabilježen 'baby boom'. Prema tom listu, u Španiji je nakon ovog događaja broj novorođenih beba u februaru 2010. godine porastao za 16 posto.

Isto tako, u martu 2010. godine zabilježen je porast od 11 posto, a naučnici tvrde da je uzrok tako velikog broja novorođenčadi 'slavljenička euforija'.

Daily Mail piše kako su djeca rođena u ovom periodu nazvana 'Iniesta generacijom' po Andresu Iniesti koji je postigao pobjednički gol za Barcelonu.

Rezultati istraživanja su prikupljeni tako što su analizirani podaci o rođenim bebama između 2007. i 2012. godine u dva porodilišta u Manresi u pokrajini Bajes.

Ipak, naučnici su utvrdili da pobjede na drugim prvenstvima nisu utjecale na porast nataliteta, a stručnjaci tvrde da se to možda desilo zbog ekonomske krize u Španiji u tom periodu.

''Ljudske emocije mogu značajno utjecati na demografske promjene u populaciji, dok nacionalni i regionalni događaji smanjuju racionalnost, a povećavaju emocionalnost'', smatraju istraživači iz ove studije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije