Da li ženama vladaju hormoni?

Radiosarajevo.ba
Da li ženama vladaju hormoni?

Istraživanja su pokazala kako su žene osjetljivije na ključni hormon stresa i da sa malom količinom stresa, šalju svoje emocije u vrtlog. Sa druge strane, muškarci su relativno imuni i na visoku količinu osjećaja stresa.

Ovo možda objašnjava zašto muškarci imaju ležerniji pogled na potencijalne krize što iznenađuje žene. Jedna američka studija je objasnila razliku u načinu na koji muškarci i žene kontrolišu svoje emocije, piše Zenskikutak.rs

Žene su sklonije depresiji, post-traumatskom poremećaju i ostalim anksioznim problemima od muškaraca. Ipak, do sada niko nije mogao da pronadje biološki uzrok tome. Istraživanje se fokusiralo na hormonu stresa koji pomaže tijelu da kontroliše reakciju na stres.

Na čelu istraživanja je bila doktorica Rita Valentino koja je rekla da su do rezultata istraživanja došli proučavajući moždane ćelije životinja. Mehanizmi funkcionisanja su vrlo slični ljudskom, pa su moždane ćelije životinja nadražili hormonom stresa. Mužjaci nisu ni na koji način odreagovali na ovaj hormon, dok su ženke postale osjetljive na ovaj efekat. Muškarci su sposobni da smanje nivo proteina i na taj način spriječe hormone da se vežu i povećaju efekat na mozak. 

Često se u ovakvim istraživanjima nije koristila polna razlika, pa su polne razlike ostale nezapažene, a samim tim i lijekovi koji bi ženama mogli da pomognu da lakše podnesu stres. Dakle, razlika u podnošenju stresa postoji među polovima, a njihov uzrok je biološke prirode. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije