Da li nam krompir zaista šteti?

Radiosarajevo.ba
Da li nam krompir zaista šteti?

Kažu kako ne treba često jesti krompir, no da li je to zaista tačno?

Istina je da ne treba pretjerivati ni u jednoj hrani, a ako jedete ovu namirnicu bez masnoće, krompir će vam pružiti mnogo korisnih tvari, piše Huffington Post

Krompir je odličan izvor kalija, ključnog za hidratizaciju tijela te pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Jedan krompir sadrži četiri puta više kalija nego banana

Krompir je bogat vlaknima, posebno ako jedete krompir iz rerne s korom. U kori krompira nalazi se sasvim solidna količina vitamina C, oko 29 mg u jednom većem krompiru, što je oko polovica dnevno potrebne doze. 

A jedan krompir sadrži oko sedam grama vlakana, zbog čega daje dugotrajan osjećaj sitosti, ali i potiče probavu. Također, studije pokazuju da jedenje krompira smanjuje rizik od srčanog udara te povišenog holesterola.

Treba ga jesti i za podizanje imuniteta, ali i kako bi se pomoglo brže zacjeljivanje rana.

Sadrži mangan, koji igra važnu ulogu u procesuiranju proteina, ugljikohidrata te holesterola. On je uključen i u izgradnju kosti te štiti od osteoporoze, a jedan veći krompir sadrži oko 33 posto dnevne preporučene doze mangana.

U krompiru se nalazi vitamin B6, koji ima značajnu ulogu u kardiovaskularnom zdravlju, ali i probavi, imunitetu, izgradnji mišića te živčanom sistemu. Jedan krompir sadrži čak 46 posto preporučene dnevne doze tog nužno potrebnog vitamina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije