Da li je moguće prijateljstvo između muškarca i žene?

Radiosarajevo.ba
Da li je moguće prijateljstvo između muškarca i žene?

Piše: dipl. psihologinja Sanja Marjanović za Vaspsiholog.com

Vječito pitanje i vječita dilema. Ima onih koji potpuno isključuju ovu mogućnost, ali i onih kojima su ovakva prijateljstva zaista značajna. Kome vjerovati? Pokušat ćemo da sagledamo ovaj odnos sa različitih strana da vidimo šta je to što se postavlja kao prepreka i zašto ova tema uvijek izaziva polemike.

Kao mali, u nekom srednjem djetinjstvu, dječaci i djevojčice ,'vode ratove'. Grupe za druženje su homogene i rivalstvo po polovima se podrazumijeva. U kasnijem periodu, kada nastupa nova razvojna faza pubertet, odnosi među vršnjacima istog pola se produbljuju, tada težeći autonomiji djevojke i mladići su sve više okrenuti vršnjacima nego porodici. U ovoj fazi počinje da se javlja i razvija seksualna želja, pa se nekako prirodno javlja i potreba da se bude u društvu suprotnog pola.

Za mladog adolescenta biti u takvom društvu je svojevrsno otkriće i značajno je za razvoj budućih intimnih odnosa bilo koje vrste. Pored skrivene potrebe za fizičkom blizinom, postoji i psihološki interes, svi dijele iste 'muke' odrastanja i traženja sopstvenog identiteta. Ipak, adolescentu koji tek otkriva svoju intimnost teže je da napravi jasnu granicu između prijateljstva i ljubavne veze, jer tek upoznaje taj dio sebe.

Međutim, ova pitanja se ne završavaju sa adolescencijom, a problem je u pravilnom definisanju granica između ove dvije vrste odnosa. Prijateljstvo kao i ljubavna veza imaju dvije zajedničke komponente, a to su osjećanje bliskosti i obavezivanje na održavanje tog odnosa. Ono što postoji kod ljubavnog odnosa, a ne postoji ili je na veoma niskom nivou kod prijateljskog odnosa je komponenta strasti koja uključuje fizičku i seksualnu privlačnost.

Nekim ljudima je jako teško da bliskost koja se ogleda u razmjeni brige i topline između dvije osobe i njihovom međusobnom razumijevanju, odvoji od seksualnog kontakta koji je karakterističan za ljubavnu vezu. Ovo se prije svega odnosi na situaciju u kojoj im je osoba sa kojom se druže i fizički privlačna. Da ne bi dolazili u iskušenje koje im može donijeti neprijatnosti, oni uglavnom biraju da se druže sa osobama koje su im fizički neprivlačne i na taj način sebe čuvaju, ali i smanjuju spektar mogućih prijatelja suprotnog pola.

Sa druge strane, ako obje osobe nemaju jasne granice, one će imati neku vrstu drugarstva sa povremenim seksualnim odnosima. Ovakav odnos je pogotovo privlačan osobama koje inače imaju strah od vezivanja u ljubavnim vezama. Treba razlikovati tzv. 'šeme' i odnose ovog tipa jer su šeme više orjentisane na seksualnu privlačnost nego na razvijanje osjećanja bliskosti. Ako se pak postave jasne granice, i definiše šta je prijateljski odnos, a šta ljubavni odnos, onda stvari nisu više tako komplikovane.

Ono što također znamo je da je moguće iz prijateljskih odnosa preći u jako kvalitetan ljubavni odnos. Nigdje ne piše da je to zabranjeno i da nije dobro. Bitno je da uzmemo u obzir koliko je to naša stvarna potreba i da li smo spremni da za to žrtvujemo prijateljstvo koje imamo. Nekada se ljudi odlučuju na tako nešto ukoliko dugo nisu imali ljubavnu vezu, pa imaju preveliku potrebu za intimnošću što ih lako dovodi u situaciju da sa prijateljstva pređu na stepenik više. Veliku ulogu meži imati i faktor dužine prijateljstva. Ukoliko su dvije osobe dobri prijatelji još od djetinjstva, manja je vjerovatnoća da će se odlučiti na takav čin jer prijatelji iz djetinjstva imaju jasno mjesto i davno su definisani samo kao prijatelji.

Ne treba zaboraviti da prijateljska veza sa osobom suprotnog pola može u mnogome da nam pomogne u ostvarivanju budućih ljubavnih veza. Žene i muškarci se generalno razlikuju u načinima izražavanja emocija, kao i načinima reagovanja na razne životne situacije. Od našeg prijatelja možemo dosta naučiti o razlici koju nosi sama činjenica da je neko suprotnog pola i da na stvari koje su nam teške da razumijemo kod našeg partnera sagledamo iz jednog potpuno drugačijeg ugla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije