Da li biste jeli hamburger od vještačkog mesa?

Radiosarajevo.ba
Da li biste jeli hamburger od vještačkog mesa?


Na jelovniku restorana uskoro bi mogao da se nađe i hamburger sa vještačkim mesom, odnosno mesom proizvedenim na osnovu matičnih goveđih ćelija.

Glavno svojstvo ovog hamburgera in vitro, koji je plod istraživanja holandskog profesora Marka Posta, je da nema ni trunke masti.

Prema pisanju New York Timesa, iako bez masti, vještačko meso, na čiji je prototip potrošeno 250.000 eura, ima isti ukus kao i meso običnog hamburgera.

S obzirom na trenutnu cijenu njegove proizvodnje, biće potrebno sačekati neko vrijeme da se ovaj neobični hamburger nađe u široj ponudi.

List navodi da postoji nekoliko prepreka na tom putu, kako naučnih tako i kulturoloških.

Najprije treba unaprijediti istraživanja kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, što je jedan od uslova komercijalizacije, a zatim ubijediti javnost da napusti meso proizvedeno na tradicionalan način i pređe na hamburgere iz laboratorije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije