Curiosity snimio prvu panoramu Marsa

Radiosarajevo.ba
Curiosity snimio prvu panoramu Marsa


NASA-ina letjelica Curiosity poslala je prvu snimku panorame Marsa u krugu od 360 stepeni.

Curiosity: nova zvijezda Interneta

Snimka je načinjena od stotinjak fotografija koje su napravljene širokokutnom kamerom niske rezolucije, javlja tportal.hr.

U sredini panorame vidi se planina Mount Sharp koja se uzdiže u središtu kratera Gale u koji je sletio rover.


"Svaka sličica ima samo 144 puta 144 piksela. Panorama je sastavljena od 130 sličica. Trebalo nam je sat i šest minuta da sastavimo mozaik. U punoj rezoluciji podaci će biti 64 puta obimniji, a rezolucija osam puta bolja", objasnio je Mike Malin, glavni istraživač zadužen za roverove kamere. Snimke pune rezolucije (oko 2MB svaka) trenutno su pohranjene u memoriji kamere, te će proći nešto vremena prije nego što sve stignu na Zemlju.

Curiosity ima dvije kamere - jednu od 34 mm i jednu od 100 mm. Zajedno one mogu napraviti 3D snimke marsovskog krajolika, piše tportal.hr.

Podsjećamo, Curiosity je na Mars sletjeo 6. avgusta, a prvu fotografiju u boji poslala je prvog dana nakon slijetanja.

Satelitske snimke koje je letjelica poslala ranije su pokazale da u podnožju planine visoke 5,5 km ima dosta sedimenata koji su se formirali u prisutnosti vode. Ovi podaci bi mogli pomoći Curiosityju u otkrivanju da li je na Marsu ikada bilo života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije