Curiosity poslao prvu fotku Marsa u boji

Radiosarajevo.ba
Curiosity poslao prvu fotku Marsa u boji

NASA-ina letjelica Curiosity koja je jučer uspješno sletjela na Mars, poslala je i svoju prvu fotku u boji. Na fotografiji, načinjenoj 1. sola (sol – skraćenica od solarni dan), tj. prvog dana nakon slijetanja, vidi se sjeverni zid i rub kratera Gale.


Crno-bijela fotka: Curiosity i njegova sjena

U NASA-i navode da se radi o mutnoj fotografiji, jer posebni 'pokrov' za prašinu koji je instaliran na vrhunskoj MAHLI (Mars Hand Lens Imager, op.a) kameri još uvijek nije skinut – ova aktivnost na robotu, zaduženom da prouči okolinu Marsa i otkrije da li je na ovoj planeti nekad bilo života, očekuje se u narednoj sedmici.

Zanimljivo je i da je šef misije Curiosity (Radoznalost) postao prava internet senzacija.


Bobak Ferdowsi

Mladi Bobak Ferdowsi i njegova 'irokeza' oduševili su dobar dio javnosti, a danas se 'viralno' šire brojne youtube parodije, fotomontaže... Također, 'Mohawk-Man', kako su ga zbog frizure prozvali, danas broji više od 30,000 'pratilaca' na Twitteru za razliku od prije dva dana, kada ih je imao par stotina.

Ferdowsi je objasnio novim fanovima da frizuru mijenja uz svaku misiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije