Cupkate nogom, umorni ste... Možda imate manjak željeza

Radiosarajevo.ba
Cupkate nogom, umorni ste... Možda imate manjak željeza

Iscrpljeni ste, blijedi i lako ostajete bez vazduha? Možda imate problem s nedostatkom željeza. Žene mnogo češće imaju nedostatak željeza nego muškarci. Ovi simptomi će vam otkriti imate li i vi isti problem. 

Iscrpljeni ste

Ovo je najčešći simptom nedostatka željeza i najteže ga je uočiti. Žene često imaju haotične živote i sasvim je normalno da se osjećaju umorno. Ipak, zbog manjka željeza, manje kisika se isporučuje u tkivo, pa ostajete bez neophodne energije. Ako vaš zamor dugo traje, čak i po nekoliko dana, u pitanju je nedostatak željeza.

Imate teške menstruacije

Žene koje imaju manjak željeza, imaju bolne menstruacije. One gube previše krvi, a zamijene samo polovinu potrošene, pa opet narednog mjeseca troše previše. To je znak da trebate unositi više željeza.

Blijedi ste

Hemoglobin vašoj krvi daje crvenu boju i zbog toga koža ima ružičastu boju. To znači da nizak nivo ovog proteina može izazvati blijedilo. Ako imate svijetao ten, to je lako uočiti, ali može da se uoči i preko unutrašnjosti usana i preko boje desni.

Lako ostajete bez zraka

Bez obzira na to koliko duboko dišete, ako je nivo kisika nizak, osjećaćete se kao da nemate vazduha. Ako primijetite da ste ostali bez daha radeći stvari koje ste ranije normalno radili, najverovatnije je u pitanju nedostatak željeza.

Srce vam ubrzano lupa

Zbog ubrzanog rada srca mogu se javiti brojni srčani problemi. Ali za to je potrebno da dugo vremena imate problem s deficijencijom željeza. Ipak, što prije riješite problem sa željezom i unosite ga mnogo više kako bi vam srce normalno radilo i kako do ovih problema ne bi došlo.

Sindrom nemirne noge

Ne možete prestati cupkati nogom? Oko 15 posto ljudi s ovim problemom ima nedostatak željeza. Što je željezo manje, simptomi su jači.

Glavobolja

Vaš organizam će sav kisik koji ima otpremiti prvo u mozak, pa tek onda u druga tkiva, ali će čak i tako mozak dobiti manje kisika nego inače. Zbog toga moždane arterije mogu oteći, što izaziva glavobolje.

Osjećate se anksiozno bez razloga

Nedostatak željeza može učiniti da se osjećate anksiozno. Manjak kisika utječe na simpatetički nervni sistem, koji je vaš pokretač. Osim toga, zbog nedostatka željeza srce kuca ubrzano, pa se osjećate napeto čak i kad za to nemate razloga.

Opada vam kosa

Nedostatak željeza, naročito kad preraste u anemiju, može dovesti do gubitka kose. Tijelo se prebacuje u mod za preživljavanje i kisik se šalje tamo gdje je najneophodniji, kako bi se održale vitalne funkcije. Ali nemojte se plašiti ako vam opadne nekoliko dlaka. Sasvim je normalno da čovjeku opadne i do 100 dlaka dnevno.

Vegan ste ili vegetarijanac

Naše tijelo upija hem željezo, koje se nalazi u mesu, koje je mnogo efikasnije od onog dobivenog iz biljaka. Ali možete unijeti dovoljno željeza pravilnim planiranjem obroka. Zeleniš tamnijih listova i žitarice bogati su željezom, a kada se udruže s hranom bogatom vitaminom C, kao što su paprike, bobičasto voće i brokoli, apsorpcija je još bolja.

Trudni ste

Bebama je takođe potrebno željezo i one ga mogu ukrasti iz majčinih zaliha. Osim toga, mnoge žene tokom porođaja gube veliku količinu krvi, što dodatno smanjuje količinu željeza. Ako nosite blizance ili trojke, morate mnogo povećati unos željeza.

Jezik vam izgleda čudno

Osim toga što jezik gubi staru boju, nizak nivo željeza utječe na smanjenje mioglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji održava zdravlje mišića kao što su mišići koji sačinjavaju jezik. Zbog toga se mnogi od onih koji imaju manjak željeza žale na bol ili neobično gladak jezik, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije