Crnogorac popije 13 litara alkohola godišnje

Radiosarajevo.ba
Crnogorac popije 13 litara alkohola godišnje

Na današnjem skupu Podgorici, o ranom otkrivanju štetne upotrebe alkohola, konstatovano je da ukupna godišnja potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Crnoj Gori iznosi 13 litara čistog alkohola.

S obzirom na to da građani prosječno popiju po 13 litara čistog alkohola, dolazi se do zaključka da je to cifra veća od evropskog prosjeka.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović je na skupu o ranom otkrivanju štetne upotrebe alkohola i uzrokovanih poremećaja naglasio da je alkoholizam kao hronična zavisnost treći vodeći uzrok bolesti i prijevremene smrti. 

"Konzumacija alkohola predstavlja jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema u svijetu, zbog toga što je alkohol oblik droge koja se najčešće i najviše konzumira unutar obične populacije i među profesionalnim sportistima i rekreativcima", rekao je on.

Grbović je takođe istakao da je povećana konzumacija alkohola jedan od najozbiljnijih riziko-faktora za zdravlje stanovništva.

Takođe je istaknuto da zaštita zdravlja populacije prevencijom i smanjenjem štetnog uticaja alkohola i povezanih posljedica jedan je od najvažnijih javno-zdravstvenih prioriteta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) oko 2,5 miliona ljudi godišnje umire od posljedica povezanih sa alkoholom.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović posjetila je da alkohol predstavlja jedan od ključnih faktora prijevremenog umiranja i obolijevanja, koje je preventabilnog karaktera.

Brajović je podsjetila da se u Evropi pije mnogo, a ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika iznosi 12,18 litara čistog alkohola godišnje, duplo više u odnosu na svjetski prosjek.  

"A, u Crnoj Gori još više. Prema procjenama SZO, ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Crnoj Gori iznosi 13 litara", upozorila je.  

Prema njihovim podacima, u Crnoj Gori je 11,7 odsto muškaraca i 31,3 odsto žena nije nikad u životu konzumiralo alkohol.  

Donošenje Nacionalne strategije prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja u Crnoj Gori u periodu 2013-2020, Grbović je rekao da je to prvi strateški akt u oblasti upotrebe alkohola i sa njim povezanih štetnih posljedica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije