Crno vino u borbi protiv bakterija
Umjerena konzumacija crnog vina uništava štetne bakterije i poboljšava zdravlje, pokazala je studija američkog Univerziteta u Missouriju.
Bakterije možda zvuče kao nešto loše što imate u stomaku, ali njihovo izbalansirano prisustvo zapravo potpomaže varenje hrane. One regulišu imuni sistem i proizvode vitamin K, koji ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, piše B92.net.
Konzumacija jedne čaše crnog vina dnevno ne samo da zvuči primamljivo, već je dobra i u borbi protiv bakterija koje se stvaraju u stomaku. Naime, istraživanje je pokazalo da vino ubija escherichiju coli i listeriju, te sprečava njihovo dalje razmnožavanje. Pritom ne uništava korisne bakterije koje se nalaze u debelom crijevu.
Studija ukazuje na to da alkohol nije taj koji pomaže u odbrani od bakterija, već su to jedinjenja polifenola koja se nalaze u vinu. Polifenoli su jedinjenja koja se nalaze u bijlkama i pomažu joj u odbrani od raznih bolesti. Pored crnog grožđa, bogati izvor polifenola su kafa, čaj, čokolada, i koštunjavo voće.
U svakom slučaju, sa konzumiranjem crnog vina ne treba pretjerivati - žene mogu dnevno da popiju jednu čašu, a muškarci dvije.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.