Crna pizza sa špinatom, mozzarellom, gorgonzolom, gljivama i orasima

Radiosarajevo.ba
Crna pizza sa špinatom, mozzarellom, gorgonzolom, gljivama i orasima

Ova crna pizza otkriće je za sve koji su je probali te je preko noći postala pravi hit u Sarajevu. Svi hrle u "Drugu kuću" probati upravo crnu pizzu, piše Wall.hr.

Crna pizza sa špinatom, mozzerellom, gorgonzolom, gljivama i orasima

Za pripremu tijesta dovoljno vam je 20-ak minuta, ali za stajanje 24 sata. Pizzu treba peći 15 minuta na 250 stepeni.

Za tijesto je potrebno:

1 kg brašna
30 g soli
prstohvat šećera
1,5 g germe
25 g maslinovog ulja
30 g sipine tinte
vode - prema potrebi

Nadjev:

16 g mozzarelle
16 g svježih gljiva
16 g špinata
8 g gorgonzole
6 g oraha
origano
maslinovo ulje
i puter - za namastiti kalupe.

Tijesto umijesite 24 sata ranije: izradite germu s malo tople vode, šećera i brašna i stavite na toplo da se diže. Stavite brašno na radnu plohu. Napravite rupu u sredini i sipajte malo vode te počnite mijesiti. Dodajte izrađenu germu u tijesto i dalje mijesite, dodajući sol, sipinu tintu i maslinovo ulje dok smjesa ne bude glatka i kompaktna. Oblikujte 4-5 kuglica od tijesta, omotajte ih folijom i stavite u frižider na 24 sata.

Izvadite kuglice tijesta iz hladnjaka i pustite ih da počivaju pola sata, sat. Zagrijte pećnicu na 250C. Tijesto ponovo nekoliko minuta mijesite i razvaljajte formirajući tanke krugove za pizzu.

Na razvaljano tijesto za pizzu stavite oprane listove mladog špinata, naribanu mozzarelu, opet listove špinata, zatim šnitice gljiva, komadiće gorgonzole, ponovo naribanu mozzarelu i polovice oraha. Obilno posipajte origanom i nakapajte maslinovim uljem. Pecite u pećnici 15-ak minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije