Crna Gora: Zaštititi Rome i pripadnike LGBT zajednice

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Zaštititi Rome i pripadnike LGBT zajednice

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

U Skupštini Crne Gore danas je otvorena konferencija 'Implementacija evropskih standarda protiv diskriminacije', tokom koje je predstavljena publikacija fokusirana na aktivnosti državnih organa, obrazovnih ustanova i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom od diskriminacije.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, koji je otvorio konferenciju, rekao je da je riječ o projektu na nacionalnom nivou, regionalnom te i bilateralnom s obzirom na to da je podržan od strane njemačkog Ministarstva inostranih poslova.

''Glavi cilj projekta jeste promocija antidiskriminacionih evropskih standarda'', rekao je on.

Marković je istakao da je politika jasna, da u Crnoj Gori ne treba niko da živi u strahu, te rekao da antidiskriminacija treba da bude stanje građanske svijesti.

Povodom prve parade ponosa LGBT populacije u Budvi, Marković je rekao da su učesnici pokazali svoju hrabrost, te i da država ima kapaciteta da ih zaštiti.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer je istakao da se djeca i pripadnici nacionalnih manjina naročito trebaju štititi, te da ne smiju biti diskriminisani. U tom kontekstu, kako je rekao, Crna Gora naročito treba staviti naglasak na pripadnike REA populacije, odnosno Roma, kao najčešće diskriminisane grupe, i pripadnike LGBT zajednice. 

Konferencija je organizovana od strane Vlade Crne Gore, uz podršku njemačkog Ministarstva inostranih poslova, a gosti su bili advokat Stefan von Raumer iz Njemačke, Zorica Mršević iz Instituta društvenih nauka u Beogradu, kao i Zlatan Meškić sa Pravnog fakulteta u Zenici. 

Konferencija je održala u okviru projekta ,'Implementacija evropskih standarda ljudskih prava u Crnoj Gori i drugim zemljama regiona', koji realizuju Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) i Vlada Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije