'Crna djevica': Progon silovane 13-godišnjakinje

Radiosarajevo.ba
'Crna djevica': Progon silovane 13-godišnjakinje

Kainat Soomro su 2007. godine, kao 13-godišnjakinju, napala i silovala četiri muškaraca. Nakon toga, ona je obilježena kao 'Kari' ili 'crna djevica', a njena je porodica naredila njeno ubistvo kako bi se oslobodili srama.

Ipak, rođaci tinejdžerke odbili su da joj okrenu leđa obećavši pomoć u borbi za pravdu u inat moralnim zakonima koji su na snazi u Pakistanu već stoljećima.

Godine nakon stravičnog iskustva nisu bile ništa manje teške za Kainat koja je zajedno sa porodicom morala napustiti selo Dadu zbog prijetnji nasiljem i ubistvima. Njen otac i jedan od braće bili su pretučeni, dok je stariji brat pronađen mrtav nakon što je bio nestao tri mjeseca.

Napadači na Kainat su na sudu oslobođeni, a ona zajedno sa porodicom sada živi u skučenom dvosobnom stanu u Karachiju. Kažu da su izgubili sve.

Dokumentarac pod nazivom 'Izvan zakona u Pakistanu' pripovjeda priču o Kainatinoj borbi za pravdu protiv sistema. Prvi put je predstavljen na Sundance Film Festivalu ove godine, piše Oslobodjenje.ba.

"Rekli su mi da nisam pravi čovjek. Da nisam uspio slijediti tradiciju, nisam uspio ubiti svoju sestru", rekao je Kainatin brat Sabir.

U filmu gledamo kako Kainat angažira advokata, pojavljuje se na televiziji i ulaže žalbu protiv sudskih odluka. No, unatoč svojoj upornosti, narator u filmu govori kako sudija njene optužbe opisuje kao 'proizvod vlastite mašte'.

Nakon oslobađajuće presude, čovjek kojeg je optužila za napad se pita zašto jednostavno nije ostala kod kuće i šutjela.

Uprkos naizgled nepremostivim preprekama na svom putu, Kainat tvrdi da nikada neće odustati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije