Crkva oštro protiv seksualnog obrazovanja

Radiosarajevo.ba
Crkva oštro protiv seksualnog obrazovanja

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je oštro kritikovao uvođenje zdravstvenog vaspitanja koje uključuje i učenje o seksualnosti u hrvatske osnovne i srednje škole, jer smatra da ono u nekim dijelovima "razara čovjeka".

"Po mom dubokom uvjerenju (taj program) nije u skladu sa hrvatskom tradicijom, i ne samo da nije u skladu s hrvatskom tradicijom, program je puno opasniji jer u nekim dijelovima on razara čovjeka", rekao je Bozanić novinarima u Zagrebu.

Tako je nastavljena oštra polemika u javnosti oko zdravstvenog vaspitanja koje je od ove školske godine eksperimentalno uvedeno u hrvatske osnovne i srednje škole i čije su teme integrisane u postojeće školske predmete (biologija, fizičko), a dodatni sadržaji na času odjeljenske zajednice.

Osim za crkvu najspornijeg modula o spolno-rodnoj ravnopravnosti i spolno odgovornom ponašanju, zdravstveno vaspitanje uključuje module o zdravom načinu života, kao i prevencijama zavisnosti i nasilničkog ponašanja.

Vladajuća koalicija lijevog centra koju prevodi Socijaldemokratska partija (SDP) smatra da se crkva nepotrebno miješa u svjetovne poslove kao što je obrazovanje, dok opozicija, uglavnom desno orijentisane stranke, podržava stav Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Poslanik opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bivši ministar zdravlja Darko Milinović izjavio je danas novinarima u Saboru da je za tu stranku posebno sporan modul o spolnosti, jer, kako je rekao, dira u samu privatnost porodice.

"To bi vam bilo isto kao da je HDZ, dok je bio na vlasti, uveo zdravstveno obrazovanje i govorio u negativnom smislu o, recimo, legalizaciji gej brakova i seksualnim alternativnim ponašanjima", dodao je on.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP) smatra, međutim, da se Katolička crkva nedopustivo miješa u svjetovne stvari. On je podsjetio da se i sada na vjeronauci postanak svijeta tumači na jedan, a na biologiji na drugi način, što je slučaj i sa nastankom svemira na geografiji ili vjeronauci.

"Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom vaspitanju razilazili stavovi crkve i nauke", naglasio je Stazić.

Biskupi pripremaju peticiju

Hrvatski mediji pišu da biskupi, poslije poraza u slučaju donošenja Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, ne namjeravaju da popuste kada je riječ o zdravstvenom vaspitanju u okviru kojega se uči i o seksualnosti.

Navodno pripremaju potpisivanje peticije po školama. S druge strane, ministar obrazovanja Željko Jovanović više puta je rekao da neće odustati od uvođenja tog programa, a nedavno je ocijenio da svako ko pokuša djeci da zabrani pohađanje tog programa krši prava te djece.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije