Crijevne infekcije: Hiljade oboljelih u BiH zbog hrane i vode

Radiosarajevo.ba
Crijevne infekcije: Hiljade oboljelih u BiH zbog hrane i vode

U Bosni i Hercegovini se godišnje  registrira više hiljada oboljelih od crijevnih infekcija uzrokovanih vodom i hranom. Od 2006. do 2010. godine broj prijavljenih slučajeva crijevnih infekcija i različitih oblika dijareje, a koje se dovode u vezu s vodom i hranom,  kretao se između 4.853 i 9.432.

Spona između vode i hrane, odnosno mikrobni agensi iz vode (virusi, bakterije, protozoe) mogu kontaminirati hranu. Zbog toga je, kako se navodi u Izvještaju o stanju okoliša u BiH, bilo slučajeva kada je svježe voće i povrće kontaminirano vodom za navodnjavanje.

Svjetska zdravstvena organizacija  navodi da je 88 posto svih slučajeva dijareje u svijetu uzrokovano vodom, sanitacijom i higijenom. Oko  94 posto svih slučajeva dijareje u svijetu dovodi se u vezu s okolišem, što za posljedicu ima više od 1,5 miliona smrtnih slučajeva godišnje i to uglavnom djece.

Prema zvaničnim pokazateljima gotovo kompletno stanovništvo u BiH (u FBiH 99,6 posto, u RS 99,5 i u Brčko Distriktu 99,4posto) koristi poboljšani izvor vode za piće, s gotovo podjednakim omjerom u gradskim i u seoskim sredinama. Termin „poboljšani izvor vode za piće" odnosi se na vodu iz slavine (u kući ili dvorištu ), javnu slavinu/hidrant, bunar ili izvorište, prikupljanje kišnice. Flaširana voda se smatra poboljšanim izvorom vode samo u slučaju da domaćinstvo koristi poboljšani izvor vode za pranje ruku i kuhanje.

Prema rezultatima, vrlo malo članova domaćinstava (pet posto) koristi odgovarajuće metode za pročišćavanje vode u kući (prokuhavanje, dodavanje hlora, korištenje filtera ili korištenje solarne dezinfekcije). Ostali članovi domaćinstava kao metodu pročišćavanja vode u jednakoj mjeri (oko dva posto) koriste prokuhavanje i dodavanje hlora.

Oko 99 posto stanovništva FBiH, 97,9 posto stanovnika RS-a i svi stanovnici Brčko Distrikta imaju u domaćinstvima poboljšane sanitarne objekte, objavila je novinska agencija Fena.

Od tipičnih bolesti koje se prenose vodom i hranom, a koje se svakako dovode u vezu s okolišem i klimom, najfatalnija je kolera. U BiH nijedan slučaj nije prijavljen gotovo čitavo stoljeće. Giardijaza - zarazna crijevna bolest  se javlja sporadično, a od 2006. do 2010. prijavljeno je 11 slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije