Čovjek koji je ronio kroz tsunami i spasio ženu

Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je ronio kroz tsunami i spasio ženu


U moru ljudskih, naučnih i političkih priča koje posljednjih sedmica, nakon zemljotresa i tsunamija, pristižu iz Japana izdvaja se herojska, ali i luđačka priča Hideakija Akaiwe.

Radeći rutinski u uredu 11. marta, u gradu Ishinomaki, Hideakija je, kao i milione drugih Japanaca, zatekao strašan zemljotres, koji je izazvao još strašniji tsunami. Ovaj Japanac imao je sreće i ništa mu se nije desilo. Međutim, njegove žene nigdje nije bilo, nije se javljala na telefon, nije bila kući, nigdje je nije mogao pronaći.

U vještačkom jezeru koje je nastalo nakon što je tsunami potopio njegov grad, i u silnim ruševinama zgrada, Hideaki je odlučio pronaći vlastitu ženu. Odlučio je da zaroni!

Ovo nisu prizori iz Ishinomakija, ali pokazuju kako izgleda grad pogođen tsunamijem

Spasioci su mu, pak, rekli da se tu ne može ništa učiniti, da kao i desetine hiljada drugih sugrađana treba čekati policiju, vatrogasce, vojsku spasioce... No, on to nije poslušao.

Roneći ulicama i trgovima svog grada, Hideaki je uspio doći do svoje dopola potopljene kuće. Roneći kroz prvi sprat kuće nije mogao naći ništa. Ali na gornjem spratu pronašao je svoju uspaničenu, ali živu i zdravu ženu.

U maniru priča iz postapokaliptičkih filmova, Hideaki odlučuje učiniti istu ludost ponovno. Potražiti majku. I našao ju je na isti način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije