Coca Cola i Pepsi varali potrošače u Emiratima

Radiosarajevo.ba
Coca Cola i Pepsi varali potrošače u Emiratima


Coca-cola i Pepsi limenke se miču sa polica u trgovinama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nakon što su optuženi za - prevaru u trgovini - i to od strane nacionalne agencije za zaštitu potrošača, piše portal Namirnice.ba.

Pomenuti brendovi smanjili su volumen pakovanjima, u ovom slučaju limenkama, tačnije sa 335ml na 300ml, dok je cijena ostala ista, a sve to “bez dozvole” kako kaže Hashim Al Nuaimi, direktor divizije za zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije UAE, prenosi Arabian Business.

“To što su izvele ove dvije kompanije je neprihvatljivo, to je prevara i varanje. Smanjili su volumen pakovanja, odnosno količinu pića a održali staru cijenu. Faktički su samo povisili cijenu i prekršili pravila koja su tu da štite potrošače u UAE.” kaže Al Nuaimi.

Izgleda da su se Coca-cola i Pepsi poslužili poznatim trikom dizanja cijena, što je nelegalno u većini zemalja. U SAD-u u Velikoj Britaniji mnogi veliki brendovi se često služe ovom praksom. Snickers, odnosno Marsk kompanija, je skoro najavila da će smršati svoje proizvode. Razlozi su, kako navode, sasvim druge prirode, ali smrdi na isti slučaj, piše portal Namirnice.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije