Čoban ubio leoparda na jugoistoku Turske

Radiosarajevo.ba
Čoban ubio leoparda na jugoistoku Turske

U selu Koymez, udaljenom deset kilometara od mjesta Cinar u Diyarbakiru na jugoistoku Turske, čoban je ubio leoparda koji je prethodno napao njegovo stado, prenosi Anadolu Agency.

Riječ je o divljoj životinji koja ranije nije viđena u Turskoj. 

Leopard je napao stado i čobana Kasima Kaplana, dok je drugi čoban Mahmut Kaplan iz lovačke puške ustrijelio leoparda. Ubijena životinja prevezena je na Veterinarski fakultet Univerziteta Dicle.

Šef Regionalne direkcije za očuvanje prirode i nacionalnih parkova Erdal Seven je izjavio da su uzorci DNK i tkiva leoparda upućeni i na analizu u Turski centar za naučna istraživanja (TUBITAK). Istakavši da se radi o mladom mužjaku, Seven je kazao da je ovakva vrsta leoparda viđana u Iraku i Iranu, a da je njegovo pojavljivanje u Diyarbakiru obradovalo sve ljubitelje divljih životinja. On je izrazio žaljenje što leopard nije viđen prije incidenta u kojem je ubijen.

''Mi provodimo opsežnu istragu, a to je praksa kod svakog ubistva divlje životinje. Jedan čoban je povrijeđen i trenutno se oporavlja", kazao je Seven.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije