Cjevčicom kroz nos protiv kilograma

Radiosarajevo.ba
Cjevčicom kroz nos protiv kilograma

Smišljena od strane talijanskog doktora Gianfranca Cappella, profesora opšte hirurgije na rimskoj univerzitetskoj bolnici La Sapienza, Ketogenic Enteral Nutrition, tzv. KEN dijeta je definitivno najrigoroznija od svih dosad.

Naime, za vrijeme ove dijete ne jedete apsolutno ništa, već hranjive tvari dobivate na način što vam prikače cjevčicu na nos.

U trajanju od deset dana, pacijenti primaju tekućinu bogatu proteinima i dr. hranjivim tvarima, i to kroz cjevčicu koja sadržaj vodi pravo do želuca. Radi se o količini od dvije litre tekućine dnevno, čini je unos regulisan električnom pumpom koja radi bez prestanka 24/7.

Slobodno se krećite… sa cjevčicom u nosu
Da, ali ne zaboravite da pumpu i tekućinu morate stalno  nositi sa sobom. Možete se 'skinuti' samo na sat ili dva, da se istuširate. 

Inače, autor ove rigorozne dijete, Gianfranco Cappello je svjetski stručnjak za umjetno hranjenje i svojom KEN dijetom je uspješno tretirao 40.000 osoba. 

''Ne unoseći ugljene hidrate, dovodite svoj organizam u stanje u kojem ne osjećate glad, iz čega slijedi ubrzano sagorijevanje spremljenih masnoća'', ističe britanski gastroenterolog dr. Ray Shidrawi, s Homerton University Hospitala u Londonu, koji je oduševljen dijetom, te je smatra budućnošću gubitka kilograma u Velikoj Britaniji.

Kritike nutricionista
Naravno da je došlo do burnih reakcija, i to najprije iz Britanske udruge nutricionista, koji ističu da će ovakva rigorozna dijeta podrazumjeva nagli gubitak kilograma, što svakako nije zdravo jer se radi o kratkom vremenskom roku.

Inače, stručnjaci preporučuju mršanje od pola do jednog kilograma sedmično i to kroz duži vremenski period i usvajanje novih prehrambenih navika. Također je potrebno obratiti pažnju i na psihološke razloge i uzroke viška kilograma, što ova dijeta ne nudi.

Cijena tretmana u V. Britaniji uključuje 1.000 funti za pumpu, 375 funti za prvi ciklus te 350 funti za drugi krug tretmana.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije