Čitanje knjiga djeci krši zakon o coryrightu?

Radiosarajevo.ba
Čitanje knjiga djeci krši zakon o coryrightu?

SABAM je belgijsko udruženje pisaca, kompozitora, filmskih radnika, i arhitekti, koje se brine o zaštiti autorskih prava svojih članova. 

Postali su poznati po svom zahtjevu da Internet provideri ugrade filtere koji će spriječiti ilegalni download fajlova, što im nije bilo odobreno. Nakon tog su tražili od kompanija koje se bave društvenim mrežama da ugradu sisteme koji će nadgledati, filtrirati i blokirati nelegalnu razmjenu muzičkih i drugih materijala zaštićenim autorskim pravima, prenosi portal The Next Web. Ni taj zahtjev udruženju nije prošao. 

Kako prenose belgijski mediji, SABAM je kontaktirao biblioteke u Belgiji i najavio da namjeravaju uvesti godišnju taksu jer biblioteke dopuštaju volonterima da čitaju knjige djeci. 

Kako pišu novine De Morgen, gradska biblioteka u Dilbeeku, kao i biblioteke iz drugih gradova, su već kontaktirale udruženje zbog najavljenog zahtjeva. Biblioteka u Dilbeeku je samo jedna sa programom u kojem dva puta mjesečno manja grupa djece dolazi u posjet i kojima volonteri čitaju knjige. U tekstu objavljenom u De Morgenu, jedan od uposlenika u biblioteci je izjavio da ne postoji budžet kojim se volonteri mogu plaćati već je to nešto što oni rade iz svoje dobre volje. 

SABAM tvrdi da je čitanja knjiga zaštićenih autorskim pravima nedopustivo i da očekuju da će njihova, ali i druge belgijske biblioteke s tim programom, morati plaćati taksu od 250 eura godišnje zbog toga. 

Novinari iz De Morgena su kontaktirali udruženje, koje je potvrdilo da je spomenuta najava istinita i da očekuju njenu skoru provedbu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije