Čistite li sijalice u svom domu: Za to postoji dobar razlog?

0
Radiosarajevo.ba
Čistite li sijalice u svom domu: Za to postoji dobar razlog?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ministarstvo energetike SAD-a kaže da prljave sijalice daju 30 posto manje svjetla od čistih, pa je redovno čišćenje dobra navika koju treba steći.

Isplati se imati na umu nekoliko savjeta i trikova kako biste uštedjeli vrijeme, osvijetlili svoj dom i pritom ostali sigurni.

Očito je da se sve sijalice ne prljaju na isti način i s istim intenzitetom: sijalice koje su na otvorenom, izložene lošem vremenu, zaprljat će se prije od ostalih. Kuhinjska sijalica neprestano je izložena isparenjima punim masti, a to će dovesti do toga da se brzo zaprlja. 

In memoriam: U Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević

In memoriam: U Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević

Bilo da nam je sijalica više ili manje prljava, kako je pravilno očistiti? Postoji vrlo jednostavna strategija, gotovo bez troškova, a za njenu analizu trebat će vam, osim stolice za dohvat lustera ako je postavljen visoko, malo vode i par krpa od mikrovlakana.

Sijalicu ćete najlakše očistiti tako da je izvadite iz kućište – bio to luster ili zidna svjetiljka: tako ćete lakše očistiti cijelu površinu. Držite je za navojno postolje, kako je ne biste dodatno zaprljali otiscima prstiju ili znojem s ruku.

Stoljetna sijalica ušla u Ginisovu knjigu rekorda: Pogledajte po čemu je posebna

Stoljetna sijalica ušla u Ginisovu knjigu rekorda: Pogledajte po čemu je posebna

Nastavite sada s čišćenjem suhom krpom od mikrovlakana: ovaj postupak će vam omogućiti da uklonite površinski sloj prašine i da shvatite koliko je sijalica zapravo prljava. Ako je nakon ovog prvog čišćenja sijalica još uvijek masna ili zamrljana (to se posebno događa sa sijalicama u kuhinji, kupaonici ili na terasi), nježno je istrljajte lagano vlažnom krpom, prije nego što je osušite drugom čistom, suhom krpom.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Na kraju, provjerite je li sijalica savršeno suha prije nego što je zavrnete natrag u kućište i ponovno uključite struju u kući. Ako se sijalica koju treba očistiti ne može lako odvrnuti, samo joj se morate približiti što je moguće bliže: za to koristite čvrstu stolicu ili merdevine. Postupite na isti način, koristeći dugu ručku na čiji vrh ćete pričvrstiti krpu od mikrovlakana, uz pomoć elastične trake ili vrpce.

Koliko često čistiti? Odgovor na ovo pitanje ovisi o stepenu do kojeg je sijalica izložena prljavštini – bilo da se radi o običnoj prašini ili pari iz kupaonice ili kuhinje. Općenito, preporučuje se čišćenje svih sijalica u vašem domu jednom mjesečno, a najduže svaka dva mjeseca, piše Green Newton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije