Čime se kuhari bore protiv gripe

Radiosarajevo.ba
Čime se kuhari bore protiv gripe


Jedni preporučuju meso, a drugi ipak ribu, povrće, voće i razne vrste juha. Za neke je pileća juha najbolja, drugi ističu ribu, ali gotovo svi se slažu da je bijeli luk nepoblediv.

U borbi protiv gripe, ali i za pojačanje imuniteta, veliku važnost ima prehrana.

Jutarnji list piše kako se u restoranima po Srbiji već pojavio cijeli niz jelovnika kojima se “sprečava oboljenje od gripe”. Naravno, riječ je o prvenstveno marketinškom pristupu.

Ovaj list je intervjuirao i neke od poznatih hrvatskih kuhara, sa pitanjem - kakav bi oni sastavili jelovnik u borbi protiv gripe.

Jedan od poznatijih zaglebačkih kuhara, Tomislav Špiček, glorificira neke od namirnica: "Svi koji jedu moju hranu nemaju pojma kaj je to gripa jer jedu češnjak, čvarke, krvavice, fino meso iz paca uz kukuruzni kruh i ajnpren juhu..."

Bijeli luk - neprijatelj poljubaca

Osim što je neprijatelj gripe, bijeli luk je i neprijatelj poljubaca. Stoga nije naodmet poslušati savjet Ane Ugarković:
"Pečeni češnjak ne ostavlja miris pa ako se kombinira sa sirom dobiva se ukusan namaz", kaže Ugarković. Ona bi se kao inspiracijom poslužila labnehom, jelom koje ima turski naziv pa bi ocijedila jogurt i na njega istisnula pečeni češnjak, tako bi dobila osvježavajući namaz.

Stephan Macchi, kuhar koji radi inspekcije u RTL-ovu showu, kaže, već godinama nije imao gripu. "Svakako bi među namirnicama bio češnjak, đumbir i raužmarin - kazao je".

Nutricionistkinja Donatella Verbanac je za Plivazdravlje pripremila jelovnik koji započinje pilećom ili ribljom juhom. Ona podsjeća kako je veoma korisna i juha od crvenog luka. Svi obroci bi trebali biti lagani i hranjivi. Predlaže i bijeli luk, mrkvu, špinat, blitvu, brokule, naranče, kivi, radić, paprike i peršun.

Mario Čerhak, rođeni Sarajlija koji danas vodi jedan od najekskluzivnijih zagrebačkih restorana Marcellino kaže kako svojim gostima nudi koktel koji je na bazi šampanjca jer, kako se našalio - “Svinje ne podnose šampanjac”.

No ako svoj obrok volite začiniti i kvalitetnom kapljicom, ne zaboravite da je crno vino voma korisno u borbi protiv virusa.

Vezano
Crnim lukom i crnim vinom protiv gripe

Kako razlikovati prehladu od gripe
Pet žrtava nove gripe u BiH

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije