Cigareta više nije produžetak muškosti

Radiosarajevo.ba
Cigareta više nije produžetak muškosti
Winston Churchill

Winstonu Churchillu u Photoshopu su skinuli cigaru na fotografiji koja je nedavno objavljena na jednoj izložbi u Londonu. Sama ta ideja izgleda smiješno, iako je Churchill provodio vrijeme i ne pušeći cigare koje su postale dijelom njegova stila. Uostalom, rado se kretao s čašom u ruci. I bio veliki ratnik, vojskovođa, političar i književnik.

David Cameron, također britanski premijer - ne puši. Izgleda vrlo uredno i pristojno, no na kraju ispadne štreberski, dok je Churchill, bez obzira bio on u premijerskoj fotelji ili hodao svijetom sa pridjevom bivši premijer, zauvijek velika ličnost u dnevniku svijeta.

James Cameron, reditelj Avatara ne smije se na crvenom tepihu pojaviti s cigaretom, baš kao i Justin Timberlake, glumac, pjevač, producent, restorater i ko zna šta sve još nije, ali svakako ga se ne može snimiti s cigaretom.

Vrhunac njegove otkačenosti je bejzbolska kapa koju će naizgled nemarno nositi, no sve je to ipak poza koje je svrha biti in, biti reklama za život u ružičastom. A u takvom nema mjesta za frajere sa cigaretom, kao što je bio Bogart ili Orson Welles s gomilom kilograma, nesputanim kreativnim ludilom i cigarom. Beatlesi, kada su bili na vrhuncu slave i pokazivali svijetu da se zabavljaju, slikali su se s cigarama jer im je to bio simbol raskalašenosti i užitka. Deniss Hopper sebi je dozvoljavao obijesnost u ponašanju jer je umislio da umjetnici smiju tako živjeti i uredno je pritom bio utopljen u duhanski dim.

Daniel Craig, posljednji James Bond, filmski serijal koji je napravljen da promovira lifestyle za frajere, vratio je cigaretu agentu 007, a dodao mu je i suze i pritom nije ugrozio imidž borca za pravu, džentlmena i ljubavnika.

Tu je negdje i jedan od odgovora na pitanje zašto se danas slavni, oni koji svojim životom određuju stil života svojim obožavateljima, ne pojavljuju s cigaretom. Ako su pušači, onda puše krišom. Kao klinci iza škole. Te bude isto kao s klincima, sve u redu dok ih ne uhvate. A nakon toga njihova okolina shvati da je riječ o odrastanju. Ponekad to shvate i ti klinci, pa prestanu živjeti pretvarajućo se i s vremenom postanu ono što privlači pažnjut, osobe sa stilom. Slavni se tek pompozno izvinu javnosti u nadi da će i dalje ostati na tržištu.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije