Četiri načina kako sagorjeti kalorije dok sjedite

Radiosarajevo.ba
Četiri načina kako sagorjeti kalorije dok sjedite

Sjedenje po cijeli dan ispred računara, čak iako redovno vježbate, može poništiti mnoge dobrobiti vašeg treninga, piše Today.

Idealno bi bilo ustati svakih sat vremena i hodati, ali pošto to nije uvijek moguće, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da uništite te kalorije i dok sjedite.

Stisnite trbušne mišiće

Stisnite trbuh kao što bi to napravili kada vas neko škaklja. Zadržite se u tom "grču" nekoliko sekundi, pustite i ponovite deset puta. Možete i podići noge nekoliko centimetara od poda, zadržite u zraku, a potom spustite. Ponovite onoliko puta koliko možete. 

Zaplešite

Ako imate mogućnost da slušate muziku u pozadini, ili čak da zamislite vašu omiljenu pjesmu, lagano u ritmu zaljuljajte glavom i sliježite ramenima. Osim tjelesne dobrobiti, odlično će utjecati i na podizanje raspoloženja. 

Učvrstite noge

Ispravite noge da budu paralelne s podom i zategnite gornje bedrene mišiće. Zadržite tako nekoliko sekundi, polako otpustite mišiće i potom ih opet zategnite. Da biste postigli jači otpor, na ispruženu nogu preko gležnja prebacite drugu nogu. 

Budite nemirni

Migoljite se u stolici, pomaknite olovku na stolu, protresite i istegnite ruke, ispružite vrat, nagnite glavu na jednu pa na drugu stranu, sjedite uspravno i stisnite lopatice na leđima jer tako možete "sagorjeti" stotinjak kalorija dnevno. 

No, svakako pazite. Ovi savjeti mogu pomoći, ali ne garantiramo da ćete uz njih doći do željene težine. Stoga, ustanite na noge lagane i uputite se u teretanu ili u večernju šetnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije