Četiri biljke koje cvjetaju tokom cijelog ljeta: Nisu zahtjevne i idealne su i za neiskusne

0
Radiosarajevo.ba
Četiri biljke koje cvjetaju tokom cijelog ljeta: Nisu zahtjevne i idealne su i za neiskusne
Foto: Pixabay / Ukrasni luk

Svi koji svoj vrt oplemenjuju cvijećem znaju kako je sezona cvata zlatno vrijeme kada se sav trud tokom godine konačno isplatio. Tada mogu vidjeti svoje biljke u punoj ljepoti, a cilj je održati ih takvima što duže.

Među mnogim trajnicama ima i onih čije cvjetanje nije rezervirano samo za juni i juli, nego može potrajati sve do oktobra ili prvog mraza.

Donosimo nekoliko takvih!

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Ukrasni luk

Ukrasni luk (rod Allium) pripada vrsti bilja koja s lakoćom uspjeva u vrtu, no iznenađujuće, nije tako popularan izbor i često ga se zaobilazi. Impozantna, savršeno okrugla glava cvijeta na čvrstoj stabljici njegova je najprepoznatljiva odlika. U stvari, svaki se cvat sastoji od brojnih sitnih zvjezdastih cvjetova koji se javljaju u junu i julu.

Rod Allium obuhvaća oko 500 vrsta: riječ je o paleti divno cvjetajućeg lukovičastog bilja, među kojem se ističe Allium giganteum kao jedna je od najvećih vrsta ukrasnih lukova. Može narasti od 80 cm pa sve do dva metra u visinu!

Neven

Neven je jednogodišnja ljetna biljka koja pripada porodici Compositae. Podrijetlom je iz južne Europe. Cvate od juna do oktobra, ovisno o sorti i o vremenu sijanja. Kod nas slovi kao starinska biljka koja se od davnina mogla vidjeti u našim seoskim vrtovima, a upotrebljavala se i kao kuhinjski začin, piše Living.hr.

Neven
Foto: Pixabay: Neven

Neven ima i ljekovita svojstva, posebice u liječenju bradavica, kurjih očiju, gnojnih rana i drugih raznih kožnih bolesti, a najpoznatija je nevenova mast. Kao vrtna biljka jako je zahvalna i nezahtjevna pa i nju možemo svrstati u biljke pogodne za početnike u vrtlarstvu. Raste bujno i grmoliko, a dobro je ostaviti dovoljan razmak između pojedinih biljaka. Odgovara joj mjesto u susjedstvu margareta i kadifica.

Jedić

Spada u porodicu žabnjaka, Ranunculaceae. Lisnati izbojci su visine od 100 do 150 cm i nakon nekog vremena pretvaraju se u cvjetne stapke. Cvjetovi su cjevastog oblika žućkastobijele pa sve do tamnoplave boje. Rastu u klasovima, a cvjetaju od sredine ljeta do jeseni. Jedić je vrlo otporan na hladnoću, dok vrućinu ne podnosi.

Jedić
Foto: Pixabay: Jedić

Jedić voli umjereno sunčan položaj te humusno, propusno i vlažno tlo. Vrlo dekorativno djeluje u kamenjaru i gredicama i jedna je od najljepših plavih trajnica.

Oprez: jedini nedostatak mu je da je vrlo otrovan. Izbjegavajte ga u vrtovima s djecom ili kućnim ljubimcima.

Savršen cvijet koji ne zahtjeva brigu: Dobro podnosi sunce i sušu, a cvjeta bez prestanka

Savršen cvijet koji ne zahtjeva brigu: Dobro podnosi sunce i sušu, a cvjeta bez prestanka

Indijanska kopriva

Rod Monarda svoje je ime dobio po botaničaru i liječniku španjolskoga podrijetla Nicholasu Monardesu, koji je prvi opisao i otkrio ove zanimljive biljke. Mogu rasti kao jednogodišnje, dvogodišnje biljke ili trajnice. Sjevernoamerički Indijanci listove vrste Monarda didyma koristili su za čaj. Mladi joj se listovi također mogu koristiti kao začin.

Listovi ove biljke nalikuju listovima koprive. Kao samonikla raste u svijetlim šikarama i šumama te uz obale rijeka, a mogu rasti kao jednogodišnje, dvogodišnje biljke ili trajnice. Cvjetovi su joj efektne svijetlocrvene boje. Sadi se na dobro drenirano, vlažno tlo, voli sunčana mjesta. U proljeće biljke treba malčirati s dobro odstajalim gnojem ili kompostom.

Indijska kopriva
Foto: Pixabay: Indijska kopriva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije