Cameron zaronio do najdublje tačke svijeta

Radiosarajevo.ba
Cameron zaronio do najdublje tačke svijeta


Filmski režiser James Cameron uspješno je zaronio u najdublji dio okeana. Cameron se uspio spustiti do Marijanske brazde, gdje dubina iznosi 11 kilometara, i, kako je i planirano, na dnu je proveo šest sati istraživajući i snimajući, objavio je National Geographic.

Režiser Avatara i Titanica postao je prva osoba koja se spustila sama na ovu dubinu, a ekspediciju je uspješno završio u specijalno izrađenoj i tijesnoj podmornici za jednog čovjeka, nazvanoj Deepsea Challenger, podsjetio je sinoć BBC.

Prethodno je putovanje otkazano nekoliko puta zbog loše vremenske situacije.

Cameron je prikupio više različitih uzoraka koje su za dalja ispitivanja preuzeli naučnici NASA-e.

Režiser će svoje inicijalne nalaze javnosti predočiti kasnije u toku dana, dok će puni izvještaj biti objavljen u nekom od budućih brojeva National Geographic magazina.

Spuštanje čovjeka u brazdu zadnji put su pokušali, 1960. godine, američki marinac Don Walsh i švicarski okeanograf Jacques Piccard. Proveli su oko 20 minuta na dnu okeana, ali su spuštanjem podigli mulj te im je pogled van plovila bio onemogućen.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije