Čak 75 posto studenata i studentica vara na ispitima

Radiosarajevo.ba
Čak 75 posto studenata i studentica vara na ispitima

Prema rezultatima istraživanja o varanju i koruptivnim pojavama na visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj, Moldaviji, Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji, čak 75 posto studenata zagrebačkog univerziteta priznalo je da vara na ispitima.

"Međunarodno istraživanje provedeno je tokom 2012. godine u saradnji s Antikorupcijskom studentskom mrežom u jugoistočnoj Europi i to na pet vodećih univerziteta u Hrvatskoj, Moldaviji, Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji, na uzorku od 3.463 studenta", rekao je u Beogradu Mihailo Gajić, predstavnik Beogradske otvorene škole (BOŠ) koja je provela istraživanje, javila je Hina.

U Zagrebu se najviše vara

Prema rezultatima istraživanja, varanje na ispitu najviše je zastupljeno u Zagrebu - čak 75 posto, slijedi Plovdiv s oko 60 posto, Beograd s približno 50 posto, nešto manje od polovice u Skoplju te 45 posto u Moldaviji.

Istraživanje je pokazalo da su studenti tolerantni prema pojedinim korupcijskim pojavama, pa tako u Beogradu gotovo 45 posto studenata toleriše ako neko drugi piše zadaću umjesto kolege ili kolegice, što beogradske studente izdvaja među ispitanicima sa svih univerziteta. Slijede univerziteti u Plovdivu (35 posto), Skoplju (30 posto), Zagrebu (oko 25 posto) i Moldaviji s oko 15 posto.

Većini studenata ne smeta ako student prepisuje ili vara na ispitu, ali bi njih oko pet posto to i prijavilo.

U Beogradu, Plovdivu, Skoplju i Moldaviji studenti su slično ocijenili rasprostanjenost mita na svojim fakultetima - oko 20 posto ih tvrdi da je mito široko rasprostranjena pojava, ali je takvih tvrdnji u Zagrebu znatno manje, ispod pet posto.

U Beogradu približno 20 posto studenata kupuje knjigu od profesora kako bi dobili bolju ocjenu, u Plovdivu je takvih 30 posto, Skoplju oko 40 posto, Zagrebu oko 10 posto, a u Moldaviji oko 15 posto.

Kao glavne probleme na svojim univerzitetima studenti su, u prosjeku, na prvo mjesto stavili neodgovoran odnos predavača prema nastavnom procesu, slabu opremljenost fakulteta, lošu komunikaciju između predavača i studenta, ali i isključenost studenata iz procesa odlučivanja na univerzitetima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije