Buđenje supervulkana u Njemačkoj?

Radiosarajevo.ba
Buđenje supervulkana u Njemačkoj?

"Uspavani" supervulkan u Njemačkoj počeo je pokazivati zabrinjavajuće znakove buđenja. Prijeteći skriven ispod jezera Laacher See nedaleko od Bonna, supervulkan je sposoban izbaciti milijarde tona magme, javlja britanski Daily Mail, a prenosi Jutarnji.hr.

Erupcije ovog "čudovišta" dešavaju se svakih 10 do 12 hiljada godina, a posljednja velika desila se prije 12.900 godina, što znači da je nova samo pitanje vremena.

Prilikom posljednje erupcije supervulkan je kamenjem i pepelom pokrio preko hiljadu kvadratnih kilometara, a nekolicina manjih potresa zabilježenih prošle godine u toj regiji upućuje kako se možda budi.

Stručnjaci smatraju da bi erupcija mogla dovesti do razaranja širokih razmjera, masovnih evakuacija pa čak i kratkotrajnog globalnog hlađenja jer bi pepeo blokirao sunce. Eksplozija supervulkana uticala bi na ogromno područje Evrope koje bi se protezalo od zapadnih obala Velike Britanije, sjevera Danske, na jug do sredine Apeninskog poluotoka te na istok do Slovačke. Katastrofa bi zahvatila čak i prostor našeg regiona.



Supervulkan slične veličine i snage, Mount Pinatubo na Filipinima, aktivirao se 1991. godine i postao najveća erupcija u 20. stoljeću. Izbacio je deset milijardi tona magme, 20 milijardi tona sumpornog dioksida, 16 kubnih kilometara pepela koji je uzrokovao globalni pad temperature za pola stepena.

Vulkanolozi vjeruju da je supervulkan pod jezerom Laacher See aktivan zbog ugljen-dioksida koji se u obliku mjehurića pojavljuje na površini vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije