Braniteljima ljudskih prava izrečene teške kazne

Radiosarajevo.ba
Braniteljima ljudskih prava izrečene teške kazne

Jedan saudijski sud osudio je u subotu dva branitelja ljudskih prava na teške zatvorske kazne i raspustio njihovo udruženje.
ACPRA, koja tvrdi da je izradila dosje u kojem su nabrojane "stotine kršenja ljudskih prava u dvije posljednje godine", pomaže žrtvama da se žale. Prema njenim podacima, 30.000 osoba je u zatvorima iz političkih razloga.

Sudac krivičnog suda u Rijadu je naredio "raspuštanje Saudijskog udruženja za građanska i politička prava (ACPRA) i zapljenu njegove imovine jer nije imao dozvolu". Potvrdio je šestogodišnju kaznu koju je izrekao prvostepeni sud jednom od aktivista udruženja Abdulahu el-Hamedu i dodao još novu petogodišnju kaznu. 

Hamedu je zabranjeno putovanje u trajanju od 11 godina, a zabrana počinje nakon njegovog izlaska iz zatvora.

Drugi aktivist ACPRA-e Mohamed Gatani, kako javlja novinska agencija Fena, osuđen je na deset godina zatvora i desetogodišnju zabranu putovanja po izlasku iz zatvora. Aktivisti su osuđeni jer su prekršili zakon o cyberkriminalu koristeći Twitter da osude mnogobrojne aspekte političkog i društvenog života u kraljevstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije