Bosiljak vam brzo uvene: Izbjegnite čestu grešku koju mnogi vrtlari prave
Bosiljak je jedno od najomiljenijih začinskih biljaka koje se uzgajaju u vrtovima i kuhinjama, cijenjen zbog svog svježeg mirisa i ukusa koji obogaćuje razna jela poput umaka, tjestenina i salata.
Iako se relativno lako uzgaja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, mnogi vrtlari primjećuju da bosiljak tokom ljetnih dana često vene.
Stručnjaci iz kompanije Fiskars savjetuju da je glavni uzrok venuća prevelika izloženost suncu tokom najtoplijeg dijela dana, koji u Velikoj Britaniji, a slično i kod nas traje od oko 11 do 15 sati. Kako bi se to spriječilo, preporučuje se da se biljka lagano zasjeni u tom periodu, jer iako bosiljak voli sunce, direktna izloženost jakom podnevnom suncu može ga oštetiti.
Sarajevska policija uhapsila Sanjina Štilića koji je optužen za ubistvo u Srbiji
Još jedan čest razlog venuća je nepravilno zalijevanje. Tlo treba biti stalno vlažno, ali ne previše mokro. Preporučuje se zalijevanje rano ujutro, uz ukupnu količinu vode od oko 2,5 cm sedmično. Osim toga, redovno "čupkanje" vrhova biljke nakon što se razviju prva dva para pravih listova doprinosi gušćem i snažnijem rastu.
Da bi se spriječilo prerano cvjetanje i gubitak arome, važno je na vrijeme ukloniti cvjetne stabljike, otprilike jedan centimetar ispod cvijeta. Također, bosiljak se odlično slaže s drugim biljkama poput paradajza, paprike, origana i salate, što može dodatno poboljšati njegov rast i okus.
Konačno, s prihranom treba biti umjeren. Previše đubriva može narušiti okus bosiljka. Stručnjaci preporučuju korištenje blagog tečnog đubriva, i to rijetko, kako bi se podržao zdrav razvoj biljke bez negativnog utjecaja na aromu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.