Bosco Verticale: Prva šuma u neboderu

Radiosarajevo.ba
Bosco Verticale: Prva šuma u neboderu

Prošle godine arhitekta Stefano Boeri iznenadio je svijet kada je najavio da planira izgradnju "vertikalne šume" (tal. Bosco verticale) u Milanu. Svi su mislili da je to još jedna u nizu ludih arhitektonskih ideja, ali je projekat krenuo u realizaciju te polako nastaje prva vertikalna gradska šuma na svijetu.



Projekat bi trebao koštati oko šest miliona eura, a u ogromnoj stepenastoj građevini neće biti smještena samo šuma, već i luksuzni stanovi. Svaki stan će imati balkon, konstruisan tako da može da primi oko 900 malih stabala i drugih biljaka, što čini da čitava fasada dovršene zgrade izgleda kao impresivna šuma.



Kako je planirano, biljke bi u ovoj zgradi trebale zauzeti prostor od oko 10 hiljada kvadratnih metara, što će donijeti višestruku korist poput filtriranja zagađenja, apsorbiranja čestica prašine i ugljen-dioksida, poboljšanje mikroklime i uštede energije (zgrada će tokom ljeta biti zaštićena od sunca), a smanjit će se i slivanje vode niz fasadu.

Ovakvim pristupom mogle bi se značajno povećati zelene površine u gradu, a kombinacija sa originalnim načinom stanovanja daje mu posebnu draž. Uostalom, kome se ne bi svidjelo da istovremeno živi i u prirodi i u gradu?

Da li će u vertikalnu šumu pristup imati samo stanari ili će biti otvorena i za posjetioce - još nije poznato.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije