Bogataši bez milosti: Šiljcima protiv beskućnika

Radiosarajevo.ba
Bogataši bez milosti: Šiljcima protiv beskućnika

Bogatiji londonski kvartovi postavili su metalne šiljke kako bi spriječili beskućnike da se zadržavaju u tim dijelovima grada ili da spavaju na ulicama, što je izazvalo bijes javnosti.

Veliki šiljci na trotoarima i oko zgrada tretiraju beskućnike kao nepoželjne golubove koji "prljaju" zgrade i sprečavaju ih da tu legnu.

Ovaj potez imućnijih stanovnika Londona izazvao je kontroverze i raspravu u britanskoj javnosti. Gradonačelnik Londona Boris Johnson pozvao je upravnike zgrada da uklone sramotne šiljke.

Broj beskućnika na ulicama Londona i drugih britanskih gradova povećan je u posljednje tri godine, a nedavno istraživanje je pokazalo da trećina Britanaca ima dovoljno novca da plati samo aktuelnu mjesečnu najamninu, što znači da milione stanovnika samo jedna plaća dijeli od gubitka krova nad glavom.

Dok se mnogi na društvenim mrežama zgražavaju nad činjenicom da su ljudi tretirani na ovakav način, drugi navode da ta praksa nije specifična samo za London, već i za mnoge gradove i zemlje u Evropi. BBC piše da se slična "odbrana" od beskućnika može naći u New Yorku i Parizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije