Bjelanjak iz jajeta snižava krvi pritisak

Radiosarajevo.ba
Bjelanjak iz jajeta snižava krvi pritisak


Bjelanjak može pomoći snižavanju krvnog tlaka gotovo kao i neki uobičajeni lijekovi, otkrili su kineski naučnici.

Oni su u bjelanjku otkrili peptid koji može sniziti krvni tlak jer djeluje poput lijekova iz skupine inhibitora enzima angiotenzin konvertaze (ACE inhibitori), pa vjeruju da jedenje bjelanjaka može pomoći kontroli krvnog tlaka.

Peptid, koji je u stvari kratki dio proteina, može sniziti krvni tlak poput niske doze lijeka za snižavanje tlaka.

Na pokusima na štakorima utvrđeno je da 50 mg peptida RVPSL-a ima isti učinak kao i 10 miligrama inhibitora ACE.

Naučnici s kineskog sveučilišta Jilina davali su RVPSL štakorima s visokim krvnim tlakom te se nadaju da će taj peptid uskoro moći testirati na ljudima.

Voditelj istraživanja Zhipeng Yu kaže da peptidi bjelanjka mogu biti korisni i u sprječavanju i u liječenju hipertenzije.

"Naši rezultati dovoljno obećavaju da se može nastaviti istraživanje o učincima peptida iz bjelanjka na ljudsko zdravlje."

Naučnici su utvrdili kako se čini da peptid 'preživi' kuhanje, pa bi konzumiranje bjelanjka moglo biti dobar način da se održava normalni krvni tlak, pogotovo ako se koristi uz lijekove.

Jaja su često smatrana nezdravom hranom zbog visokog holesterola, no nedavna istraživanja pokazuju da su zdravija nego što se mislilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije