Bizarna tradicija u SAD: Kršćanski balovi nevinosti (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Bizarna tradicija u SAD: Kršćanski balovi nevinosti (FOTO)

Američki vjerski obred tokom kojeg se djevojčice, tinejdžerke ali nerijetko i one stare tek 4-5 godina, obavezuju na "čist život pred bogom", obećavajući svojim očevima da neće imati seksualne odnose, ponekad čak ni poljupce, prije braka, dokumentovao je švedski fotograf David Magnusson.

U ceremonijama, tzv. balovima nevinosti, učestvuju očevi i njihove kćerke, a tokom obreda djevojčice se simbolično "udaju za boga", čime se zavjetuju da će ostati "čiste" do prve bračne noći. Istovremeno, očevi se obavezuju da će štititi ovu "svetu vezu" i kćerkama u toku obreda predaju "prsten čistoće".

Ovaj obred, nastao '80-ih godina kao svojevrstan odgovor na epidemiju AIDS-a, dešava se u čak 48 saveznih država SAD, često organizovan za više porodica. U Coloradu Springsu, na primjer, svake godine u kolektivnoj ceremoniji učestvuje oko 60 očeva.

Magnusson kaže da cilj njegovih fotografija, okupljenih pod imenom Čistoća, nije omalovažiti niti podržavati ovu ceremoniju, nego ostaviti mjesta za interpretaciju svakog posmatrača.

U fotogaleriji pogledajte Magnussonove fotografije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije