Biljke koje ublažavaju proljetni umor

Radiosarajevo.ba
Biljke koje ublažavaju proljetni umor


Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Ataturk univerziteta u Erzurumu prof. dr Ilhami Gulcin izjavio je da prvih pet biljaka u receptu koji fitoterapeuti propisuju protiv proljetnog umora moraju biti zeleni čaj, matičnjak, lipa, kamilica i komorač. 

Član Turske akademije nauka Gulcin je, u izjavi za agenciju Anadolija, rekao da biljke koje su najbolje protiv proljetnog umora posjeduju različite osobine i da su jako korisne. 

"Neke biljke se koriste protiv bolova u želucu, zatim probavnog sistema, umora, nesanice, glavobolje. Naravno, jedna od najkorisnijih biljaka je zeleni čaj, zatim matičnjak koji je veoma koristan za nesanicu i nepravilno spavanje. Lipa je također biljka koja je korisna za glavobolju, a ujedno i za proljetni umor", rekao je Gulcin. 

On je naglasio da je čaj od kamilice veoma koristan za crijeva i želudac, te da olakšava probavu. Naglasivši da je čaj od navedenih biljaka jako koristan, Gulcin je rekao da niti jedna od navedenih biljaka nema bilo kakve nuspojave. On je također kazao da je ova kultura u Anadoliji stara više od tri hiljade godina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije